Vége az olcsó kajának

gazdaság
2013 július 21., 06:02

Ezt mondja Philip Clarke, a Tesco főnöke. Szerinte minden kaja ára folyamatosan emelkedik, ezért a britek sem ússzák meg anélkül, hogy többet kéne fizetniük az ételekért. Egyébként Magyarországon is egyre drágul a kaja, és valószínűleg fog is még. A kormány eleve sokkal durvább inflációval számol jövőre, mint ami most van. Ennek pedig valószínűleg az ételárak emelkedése lesz az oka, mert a további rezsicsökkentések lejjebb nyomnák az inflációt, nem feljebb.

Ez azért van, mert a rezsi része a fogyasztói kosárnak, aminek a drágulásával az inflációt mérik. Ha a rezsi jelentősen csökken, akkor a fogyasztói kosár ára, és ezzel az infláció is csökken. Ezért ment le 1,7-re az infláció a legutóbbi rezsicsökkentésnél. Ez viszont nem mutatja, hogy a vásárlói kosárban lévő kaják ára továbbra is nő, annak ellenére, hogy a rezsicsökkentés miatt az egész fogyasztói kosár lassabban drágul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.