Doktoranduszok, egy héttel hamarabb kell leadni a pályázatokat!!444!!!!

Tbg
oktatás
2013 július 22., 14:34
  • Ha vidéki egyetemen jár doktori képzésre vagy jelentkezett doktorandusznak, ez a ön cikke!
  • Ha barátja, ismerőse, akkor is!
  • Ha csak a bürokrácián akar rémüldözni egy kicsit, akkor is!

Váratlanul egy héttel korábbra hozta a doktoriskolások egyik legfontosabb ösztöndíjának leadási határidejét a Közigzgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH).

Július 26-án kell leadni az eredeti július 31. helyett az uniós finanszírozású Apáczai Csere János Doktoranduszi Ösztöndíjra a pályázatokat.

A váratlan határidőmódosítással a váratlanságon túl az is gond, hogy

Nem kaptunk semmiféle hivatalos értesítést

- panaszkodott a 444-nek több érintett is. Márpedig egy ilyen pályázat leadását nem lehet néhány nap alatt elintézni, miközben nagyon fontos szerepe lehet a doktori képzés megtámogatásában.

A pályzatot nyert diák havi 150 ezer forintos ösztöndíjban részesül, ami tekintve, hogy a doktori képzést sokan önköltséges formában végzik, nagyban megkönnyítheti a doktorandusz életét.

A pályázat Pest megyén kívül az összes vidéki nagyvárosi egyetemet érinti.

A diákok ismeretségi körükben adják tovább az információt, amiről csupán egy kósza hírecske árulkodik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal honlapján. A határidő módosításának indokaként azt írták, hogy az "a nagyszámú pályázat miatt módosult".

Én is egy diáktól értesültem ma, hivatalosan nem értesítettek bennünket.

Közölte kérdésünkre a Pécsi Tudományegyetem bölcsész karának doktori irodában dolgozó munkatársa. Elmondta, körülbelül 400 diák lehet érintett csak náluk, csak a bölcsész karon.

Nem tudok róla.

Ezt már a pécsi egyetem rektori titkárságán mondták.

Vagyis a hivatal az egyetemet semmilyen formában nem tájékoztatta a váratlan húzásról. Pedig, mint ahogy azt a bölcsész doktorandusz elmagyarázta a 444 félművelt újságírójának, legalább egy-két hetet rá kell szánni a különféle dokumentumok, úgy mint

  • befogadó nyilatkozat rektori aláírással,
  • leckekönyv másolata a doktori iskolától,
  • hallgatói jogviszony igazolása stb.

beszerzésére - azon túl persze, hogy az ember megírja magát a pályázatot.

Lehet persze mondani, hogy érdemes a Hivatal honlapját naponta nézegetni a pályázatokról szóló friss hírek miatt, de

  • egyrészt a pályázat meg volt hirdetve egy konkrét határidővel, ki gondolná, hogy ez hirtelen megváltozik?
  • másrészt a hírről semmit sem találni a Nemzeti Kiválóság Program honlapján sem, pedig ez az a platform, ami többek között a doktoranduszoknak készült, és amiről a KIH azt kommunikálja:

Ahhoz, hogy Magyarország sikeresen integrálódjon és versenyképessé váljon az európai kutatási térségben, elengedhetetlen, hogy jól képzett kutatókat alkalmazzunk, akik emellett megfelelő javadalmazást kapnak, továbbá bővüljön a fiatal tehetségek rendelkezésére álló lehetőségek köre és így egyre többen kapcsolódhassanak be nemzetközileg elismert kutatásokba.

Az már csak tényleg slusszpoén, hogy a Nemzeti Kiválóság Program honlapján még hétfő délelőtt is rossz dátummal figyelt a pályázat szövege az aktuális pályázatok között.

photo_camera  délelőtt és délután

Megkérdeztük a KIH sajtóosztályát, hogy miért változtattak a pályázat beadási határidején és ezt miért nem kommunikálták rendesen, várjuk a választ.

Felhívtük egyébként a KIH ügyfélszolgálatát is, mintha pályázó diákok lennénk, ám a diszpécser is csak akkor értesült a határidőmódosításról, amikor direkt rákérdeztünk a hírre.

Aki egyébként nem érintett az Apáczai programban, de más hasonló TÁMOP-os pályázatban igen, annak figyelmébe ajánljuk az alábbi pályázatokat, ezek határideje is módosult:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.