Elmondom az imát, és bedobom a vitaminokat

TUDOMÁNY
2013 július 24., 05:44
photo_camera Bradley Stemke

A magyarok évente tízmilliárdokat költenek vitaminokra és étrendkiegészítőkre. A Nielsen piackutató 2012 szeptemberi kutatása szerint az év első hat hónapjában 63 milliárdot költöttünk recept nélkül kapható gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre (OTC - over the counter). A pénz harminc százalékát, 18,9 milliárd forintot vitaminokra és étrendkiegészítőkre. Ennyi pénzből 9,45 millió doboz harmincdarabos multivitamint lehet venni. Két évvel korábban, 2010-ben a Haszon magazin még éves szinten írt húszmilliárdos piacról és arról, hogy azt nem érinti a pénzügyi válság. A duplázódás alapján igazuk volt.

A multivitaminok piaca az Egyesült Államokban is virágzik. 1970, Linus Pauling A C-vitamin és a nátha című könyvének megjelenése óta folyamatosan nő a rendszeresen vitaminkészítményeket fogyasztók száma. A hetvenes évek közepén már ötvenmillió amerikai evett vitaminokat, 2012-ben az akkor már bőven háromszázmilliós lakosság több mint fele.

Mindezt abból az egyszerű meggyőződésből, hogy a vitaminok jót tesznek az egészségnek. Az érvrendszer egyszerűnek hangzik.

  1. Ha eszünk, abból a szervezetünk energiát termel.
  2. Az energiatermelés alapja az oxidáció.
  3. Az oxidáció szabad gyököket termel.
  4. A szabad gyökök roncsolják a DNS-t, a sejtfalakat, az artériákat.
  5. A szabad gyökök rosszak.
  6. A szabad gyököket antioxidánsokkal lehet megkötni.
  7. Akik sok, antioxidánsban gazdag zöldséget és gyümölcsöt esznek, egészségesebbek.
  8. Az antioxidánsok jók.
  9. Az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerkiegészítők az A, C, E vitaminok, a szelénium, a beta-karotin jók.

A logikusnak tűnő levezetés sokakat meggyőzött a multivitaminok mindenekfelettiségéről. A kétszeres, kémiai és béke-Nobel-díjas Pauling például élete utolsó 24 évében apostola lett a vitaminok nagy dózisban történő alkalmazásának, amit mindenféle emberi baj gyógyírjának gondolt. Ő maga végül már napi 18000 milligram (az ajánlott napi adag háromszázszorosa) C-vitamint szedett, és harciasan hirdette, hogy a nagy dózisú C-vitaminnal még a rákot is gyógyítani lehet.

Pauling hatására rákbetegek ezrei követelték orvosuktól, hogy kezeljék őket nagy dózisú C-vitaminnal. Magyarországon még a parlamentben is téma volt, a jobbikos Gyenes Géza 2012. november 5-én interpellációban kérte számon Halász János államtitkáron, hogy a kórházakban kemoterápiás kezelés helyett miért nem nagy dózisú C-vitaminnal kezelik a rákbetegeket.

A rákkutatók válaszul megvizsgálták, hogy milyen hatása van a nagy dózisú C-vitaminnak. Charles Moertel 150, a világhírű rákklinikán, a Mayón kezelt beteg adatai alapján arra jutott, hogy

semmilyen.

Majd amikor Pauling azzal támadta, hogy a kutatása csalás, mert olyan betegeket vizsgált, akik már kaptak sugárkezelést, megismételte a vizsgálatot. Az eredmény ugyanaz lett.

Akármennyire is logikusnak tűnik a levezetés, csak az 1-4. és 6-7. sikerült tudományosan igazolni. Minden egyéb spekuláció. Illetve, a kutatási eredmények alapján az utolsó konkrétan hazugság.

1994 óta több tucatnyi vizsgálat foglalkozott a táplálékkiegészítőként bevitt antioxidánsok hatásaival. 1994-ben egy amerikai-finn közös kutatás 29 ezer ötven év feletti, dohányos finn férfival kísérletezett. Négy csoportra szedték őket, az egyik E-vitamint kapott, a másik beta-karotint, a harmadik mindkettőt, a negyedik egyiket sem. Az eredmény:

A táplálékkiegészítőket szedő csoport tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel lettek tüdőrákosok vagy szívbetegek.

Ugyanerre az eredményre jutottak 1996-ban a seattle-i Fred Hitchinson Rákkutató Központ kutatói is 18 ezer ember vizsgálata után. Azt a kísérletet félbe is szakították, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a táplálékkiegészítőket szedők 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek rákosak és 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel szívbetegek. De ezzel még nem értek véget a kísérletek.

  • 2004, Koppenhágai Egyetem. Tizennégy randomizált tesztsorozat, összesen 170 ezer tesztalany. "Nem találtunk rá bizonyítékot, hogy az antioxidáns étrendkiegészítők megelőzték volna a bélrákot. Épp ellenkezőleg, látszólag növelik a halálozást."
  • 2005. Johns Hopskins Orvostudományi Egyetem, Maryland, USA. 19 randomizált teszt, összesen 136000 tesztalany. Az E-vitamin-készítmények növelik a halálozás kockázatát. "A gondolat, hogy a vitaminok ártani nem ártanak, valójában nem ilyen egyszerű."
  • 2007, az amerikai Nemzeti Rákkutató 11 ezer fős mintán végzett kutatása szerint a multivitamint fogyaszó alanyok kétszeres valószínűséggel halhattak meg prosztatarákban.
  • 2011, Minessotai Egyetem, 39 ezer idős nő. A táplálékkiegészítőt fogyasztók nagyobb számban haltak meg. "A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kevéssé látjuk megalapozottnak a táplálékkietészítők általános és széleskörű fogyasztását."
  • 2011, Cleveland Clinic, 36 ezer férfi. Az E-vitamint fogyasztók 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek prosztatarákosok.

És mit mond minderre a táplálékkiegészítő-ipar? "Hogy mit kell tennünk ezekkel a kutatásokkal? Csak ki kell várnunk. Nem tűnik úgy, hogy bármi hatással lennének az üzletre."

A magyar vonatkozású részeket leszámítva a cikk Paul Offit Do You Belive in Magic? The Sense and Nonsense of Alternative Medicine című könyvének az Atlanticban megjelent kivonatának összefoglalása. Ebben további érdekes részleteket tudhat meg a vitaminok hatásairól készült kutatásokról és Linus Pauling szerepéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.