Megy a kavarás az EU-ban: Barroso a NATO-ba pályázik, Reding Barroso helyére

Az EU belülnézetből
2013 július 25., 10:14

Tikkasztó meleg van Brüsszelben, de ennek ellenére javában megy a találgatás, ki, hogyan, hova helyezkedik a jövőre esedékes európai választások előtt és után. A helyzetet bonyolítja, hogy jövőre lejár a NATO főtitkára, a dán Anders Fogh Rasmussen mandátuma is.

Még egy meló, amire be lehet jelentkezni.

Brüsszeli pletykák szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szemet vetett a NATO-főtitkári posztra. A bizottság élén már a második mandátuma végén jár, s ugyan valószínűleg szívesen elvállalná harmadszorra is az ötéves megbízatást,

a tagállamok vezetőinek pont elege van már az EU-csúcsokon órákig tartó powerpointos prezentációiból, így valószínűleg a portugál politikusnak mennie kell.

Forrás: Európai Bizottság

Na, de nem kell feltétlenül Brüsszelből is elköltöznie. Szerdán két EU-biztos oldalán mutatta be az "Egy versenyképesebb és hatékonyabb európai védelmi és biztonsági szektor felé" című legújabb bizottsági kezdeményezést, amikor a Financial Times tudósítója nem átalkodott megkérdezni Barrosótól, hogy szeretne-e NATO-főtitkár lenni.

Barroso lényegében nem válaszolt, de nem is cáfolta, hogy lennének ilyen ambíciói.

A Twitteren logó brüsszeli tudósítók ezzel gyorsan teleszórták egymás üzenőfalát, hiába próbálkozott a bizottság szóvivői szolgálatának vezetője gátat szabni a Twitteren eluralkodó megállapításnak, miszerint Barrosóval akkor számolni kell a NATO-főtitkári poszt jelöltjei között.

A volt dán kormányfőt, Rasmussent egyébként szintén az európai színtéren emlegetik, mint lehetséges főszereplőt. Mivel liberális, és kicsi az esélye, hogy a liberálisok nyerjenek az európai választásokon, így egyelőre nehéz elképzelni (hacsak az európai parlamenti és tagállami dealek nem szólnak közbe), hogy a bizottság élén lássuk 2014. során.

Viszont felmerült a neve, mint Herman Van Rompuy utóda az Európai Tanács állandó elnökének székében.

Van Rompuy az első politikus, aki ezt az újonnan létrehozott posztot betölti, és széleskörű elismerésre tett szert - még Orbán Viktor is rendszeresen hangot ad annak, mennyire nagyra tartja Van Rompuyt. A politikus, lévén belga, a háttérben való menedzselés, a konszenzusteremtés nagymestere.

A startpisztoly mindenesetre eldördült, őrülten megy a helyezkedés. Ebben egyébként a leggátlástalanabb Viviane Reding EU-biztos, aki nemrég Szófiában közölte: "Ideje, hogy az Európai Bizottság élére nő kerüljön." Pillanatig sem kétséges, kire gondolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.