Vízben áll az Északi-sark!!4!

időjárás
2013 július 25., 06:57

Július 13-án abnormálisan meleg lett az Északi-sarkvidéken, a hőmérséklet 1-3 fokkal magasabb volt a szokásosnál. A jégsapka megolvadt, így most a sarkot víz borítja.

Egy sekély tó. Egy hideg tó. De egy tó.

Július amúgy általában is az olvadás hónapja a sarkvidéken. Most az olvadást egy arktikus ciklon is gyorsítja. Az erejében a hurikánokkal vetekedő vihar feltörheti a jégtakarót, gyorsítva az olvadást.

Eddig tavaly szeptemberben volt a legkisebb az északi jégtakaró, de most akár ez a rekord is megdőlhet. Pedig idén úgy tűnt, hogy más lesz a helyzet. Áprilisban a feljegyzések szerinti kilencedik legvastagabb hótakarót mérték a sarkvidéken, ami bizakodásra adott okot. Májusra viszont már olyan gyors volt az olvadás, hogy a hótakaró mérete a harmadik legkisebb volt - csaknem a fele elolvadt.

A trendek alapján minden évben új negatív rekordra számíthatunk.

UPDATE: Nak a Cinken remek gifet csinált az olvadásból!!4!

Via The Atlantic Wire

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.