Orbán a bizonytalan szavazókat szólította meg, nem fordította meg a nyilvánosság széljárását - ELEMZÉS

politika
2013 július 27., 09:46

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, melyet a Hír tévé, a köztévé és a 444 is élőben közvetített, nem volt tanulságok nélkül való. Politológusainkat kérdeztük meg, hogyan értékelik a beszédet.

gorog

Görög Gergő: Szervusz Gergő! Először is szeretném leszögezni, hogy a miniszterelnök egyértelműen a bizonytalan szavazókat szólította meg, ezért lehetett a vártnál kevésbé harcias, kevésbé konfrontatív. Ne felejtsük el, egy év sincs már hátra a 2014-es országgyűlési választásokig, neki pedig bővítenie kell a táborát. Erre a jelenlegi - ha szabad ezt a nem túl tudományos kifejezést használnom: szinte háborús - helyzetben nem megosztó üzenetekkel van esélye, hanem azzal, ha a nemzet egységének megteremtőjeként tud fellépni. Mindazonáltal én azt gondolom, a következő hónapokban még bármi történhet, egyelőre nem dőlt el semmi. Annyi biztos, hogy a miniszterelnök mondott egy beszédet, és hamarosan visszatér Magyarországra.

Vélemény M. Ferenc: Egyetértek veled, ugyanakkor hadd vitatkozzak kicsit. A miniszterelnök megszólalásai mindig lehetőséget adnak arra, hogy tematizálják a közbeszédet. Ne felejtsük el, hogy jelenleg számos olyan témát tartanak napirenden a közszereplők és médiák a közélet agendájában, melyek a kormánypárt, illetve kormánypártok számára nem elsődlegesen előnyösek. Így a kormányfőnek érdekében állt volna karakteres üzenetekkel megfordítani a nyilvánosság széljárását. Nem tette. Arra azonban, hogy jól döntött, vagy ez hibának bizonyul, csak a későbbiekben kaphatunk majd választ. Fel van adva a lecke.

Görög Gergő: Kétségtelen, sokat fogunk még a mai napról beszélni. Azt gondolom, úgy emlegetjük majd a mai beszédet, mint "Orbán Viktor 2013-as tusnádfürdői beszéde". És ezzel aligha tévedünk majd nagyot.

Vélemény M. Ferenc: Így van. Azonban azt se felejtsük el, hogy az ellenzéki pártoknak a következő napokban lehetőségük lesz reagálni az itt elhangzottakra. Megkockáztatom, hogy vitatkozni fognak a miniszterelnök több kijelentésével is. Annak eldöntése pedig, hogy kinek az érvei lesznek erősebbek, a választók feladata.

Köszönjük, most visszakapcsolunk a studióba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.