Utóbbi idők legjobb diplomáciai párbeszéde

BQN0hBICYAAlvkA

A korábbi svéd miniszterelnök, jelenleg külügyminiszteri tisztet betöltő Carl Bildt mikroblogján háborodott fel az egyiptomi vérengzéseken, és a biztonsági erők felelősségre vonását sürgette, Az országába delegált egyiptomi nagykövet, Osama el Magdoub persze nem bírta ki, hogy ne egészítse ki a minisztert, hogy azok nem békés tüntetők voltak, hanem felfegyverzett csőcselék (még ha ezt a svédeknek nehéz is megérteni, tette hozzá.)

Blidt lecsapása alapján, hogy akkor biztos ők lőtték mind fejbe magukat, olyan, mintha a miniszter Daily Show forgatókönyvírója lenne mellékállásban. Az egyiptomi követ utána még érvelgetett egy darabig, de a miniszter azokra már nem reagált. (via mitillix/zeynep)

Egyiptomban egyre feszültebb a helyzet, az amerikai külügyminiszter, John Kerry is arról beszélt, hogy az országot vissza kell hozni a polgárháború széléről.

A legfrissebb információk szerint több mint százan haltak meg, miután a hadsereg katonái a Murszi szabadon engedését követelő tömegbe lőttek szombaton. Ez volt a legnagyobb tömeges mészárlás, amióta Mubarakot eltávolították a hatalomból, két és fél évvel ezelőtt. A szemtanúk beszámolói szerint a katonák a gyilkolásra mentek, fejre céloztak.

Arról, hogy milyen most külföldi újságíróként az országban dolgozni, Jászberényi Sándor írt egy riportot az Átlátszón.