Ma ítélhetik el Bradley Manninget

Amerikai idő szerint kora délután hozhat ítéletet Bradley Manning ügyében a hadbíróság. Ez nálunk körülbelül este hét lesz. A katonát azzal vádolják, hogy titkos amerikai iratokat szivárogtatott ki a Wikileaks vezetőjének, Julian Assange-nak. Manning az iraki és diplomáciai dokumentumokat egy Lady Gaga feliratú cédén küldte el.

A mai nap egyébként azért is szimbolikus Manning ügyében, mert 1778-ban pont ezen a napon mondta ki a kontinentális kongresszus, hogy minden szolgálatot teljesítő személy alapvető kötelessége, hogy a visszaélésekről a lehető legkorábban értesítse a kongresszust, vagy bármely más felügyeleti szervet.

Ez azután történt, hogy John Grannis kapitány benyújtott egy petíciót a kongresszusnak, amiben kérte, hogy függesszék fel Esek Hopkins-t, a kontinentális tengerészet parancsnokát, mert megkínzott több elfogott brit tengerészt.

Manning felelős a Wikileaks mind a három nagy szivárogtatásáért, az afganisztáni iratokért, az iraki dokumentumokért és a diplomáciaia táviratokért is. Snowdennel szemben viszont annyiban volt ez más, hogy Manning operatív dokumentumokat is kiadott, amiből - például a diplomáciaia táviratok esetében - komplett hálózatokat lehetett lebuktatni.