Most kezd igazán kínossá válni a nagy bostoni maffiaper az FBI-nak!!4!

bűnügy
2013 július 31., 14:15
photo_camera A "Puskás", Steve Flemmi tanúskodik.
REUTERS/Jane Collins

James Whitey Bulger, a bostoni maffiavezér pere eddig se volt unalmas, írtam is róla már két cikket. De most, hogy a vád már meghallgatta a tanúit és a védelmen a sor, igazán fordulatossá vált a történet. Már csak azért is, mert a védelem nem a vád állításait akarja cáfolni. Inkább arra a tényre hegyezték ki a taktikát, hogy a maffiavezér Whitey Bulger évtizedekig az FBI védett besúgója volt, és a korrupt igazságszolgáltatás, ha nem is bátorította, de lehetővé tette a gyilkosságokat, amikkel vádolják.

Például Bulger sosem végezhetett volna Brian Hallorannal, ha az illetékesek nem néznek félre. Halloran, ahogy Bulger is, az FBI informátora volt. De ő sokkal alacsonyabban volt a táplálékláncban. Nem vezér volt, csak közkatona. Ő beszélt tartótisztjeinek arról, hogy a bostoni alvilágban Bulger besúgásáról pletykálnak. A bizalmas információ eljutott Bulger tartótisztjeihez, John Morrishoz és John Connollyhoz is. Ők pedig továbbadták Bulgernek.

Itt most álljunk meg egy pillanatra

Az FBI-os John Connollyról már volt szó a korábbi cikkekben. Ő annyira szoros kapcsolatban volt Bulgerrel, hogy 2002-ben nem is korrupció, hanem a nagyjából a maffiózók által végzett tevékenységet fedő racketeering és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt ítélték 10 év börtönre.

Felettese, John Morris az FBI bostoni irodájának szervezett bűnözés elleni egységét vezette. Ő annyira pitiáner módon volt korrupt, hogy egyszer egy üveg borért és két ingyen repülőjegyért térdre borulva hálálkodott Bulgernek, akit első számú gyilkosával, Steve "Puskás" Flemmivel együtt vendégségbe is meghívott magához. Morris most a vád koronatanúja volt a perben, vallomásáért cserébe előre mentesítették a büntetés alól.

A vád fura húzására, hogy egy nyilvánvalóan korrupt, több bűncselekményt elkövető, de vallomásáért cserébe büntetlenséget kapó ügynököt választott koronatanúnak, a védelem még furábbat húzott. J. W. Carney, Bulger ügyvédje elsőként Robert Fitzpatrickot, egy másik volt FBI-ügynököt szólított, aki 2011-ben könyvet is írt arról, milyen korrupt volt a nyolcvanas években a bostoni FBI-iroda.

És most kanyarodjunk vissza Halloran sztorijához

A koronatanúként beidézett Fitzpatrick 1981-ben érkezett Bostonba azzal a feladattal, hogy tegyen rendet a városi, állami és szövetségi nyomozók egymás közti harcában. Így ő lett Morris és Connolly felettese is. Egyből találkozni akart a sztárinformátorral, Bulgerrel is, aki azonnal ellenszenves lett neki. Szerinte Bulger nem felelt meg az FBI elvárásainak, javasolta is, hogy szakítsák meg vele a kapcsolatot, de hiába.

Nem tették meg. Ez nekem nem tetszett, de nem volt mit tenni.

Brian Kelly ügyész ezt másként látta. Szerinte Fitzpatrick csak a könyvét próbálja eladni és saját magát fényezi, amikor erről beszél.

Nem inkább a saját karrierjét féltette?

kérdezett bele, amikor Fitzpatrick erről mesélt.

Fitzpatrick volt az is, aki védelmet próbált intézni a kisebb hal Hallorannak, amikor Bulger vadászni kezdett rá.

Mindenféle pletykák voltak az utcán Halloranról, hogy súg az FBI-nak. Konkrét értesüléseink voltak róla, hogy meg akarják ölni. Tudtuk, hogy be kell tennünk a tanúvédelmi programba.

Fitzpatrick ezért a szövetségi államügyészség Szervezett Bűnözés Elleni Akciócsoportjának vezetőjéhez, Jeremiah O'Sullivanhez fordult. O'Sullivan viszont inkább Bulger inkognitóját féltette. Fitzpatrick nem adta fel, a Massachusettset is felügyelő szövetségi ügyész, William Weld segítségét kérte. De Weld, aki aztán a kilencvenes évek elején hat és fél évig az állam kormányzója is volt, William Bulger állami szenátor haverja volt. A névazonosság nem véletlen. William Whitey öccse volt. Így ő is elutasította a kérést.

Hallorant két nappal ezután gyilkolta meg Whitey Bulger.

Így még egy 22-szeres gyilkossal se beszéltek

Ezek után érthető, hogy a vád idegesen reagált a korrupciót felemlegető Fitzpatrickra. De hogy mennyire, az mindenkit meglepett.

Maga olyasvalaki, aki szeret sztorikat kitalálni? Olyasvalaki, aki évekig állítja magáról, hogy csinált valamit, amit nem is, nem igaz?

Ezt Brian Kelly ügyész szegezte Fitzpatricknek. De volt ennél durvább is.

Ez szemen szedett hazugság, maga ott sem volt

ordította a Daily Beast beszámolója szerint akkor, amikor Fitzpatrick azt állította, ő is ott volt Gerard Anguilo bostoni maffiavezér 1986-os letartóztatásakor.

Miért, maga ott volt?

kérdezett vissza Fitzpatrick, majd amikor Kelly a letartóztatásról szóló jegyzőkönyvet mutogatta, amiben két ügynök volt megnevezve letartóztatóként, de egyikük sem Fitzpatrick volt, azt mondta, hogy ő irányította az akciót.

Ott voltam. Nem érdekel, mi áll a jelentésben.

A hangnem, amiben Kelly Fitzpatrickkel beszélt, már csak azért is furcsa, mert a per eddigi szakaszában egy tanúval szemben sem engedett meg magának ilyet. Pedig a vád az elmúlt hetekben egészen durva figurákat is szólított. A tanúk között volt 22-szeres gyilkos, darabolós gyilkos, a nevelt lányát molesztáló és korrupt szövetségi ügynök is.

De Fitzpatrick az, aki az eddig ismerteken túl is károkat okozhat a szövetségi igazságszolgáltatásnak. Azt, hogy a bostoni FBI-iroda a nyolcvanas években korrupciótól fertőzött volt, korábban is tudtuk. De Fitzpatrick már első vallomásában washingtoni tisztviselőket és politikusokat is bemártott. James Whitey Bulger pere most lett csak igazán izgalmas.

Via The Daily Beast, The Boston Globe, The Huffington Post, CNN

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.