Gyurta Dániel háromszoros világbajnok

sport
2013 augusztus 02., 17:39
comments 4

Edzője távollétében is megvédte világbajnok címét a 200 méteres mellúszásban Gyurta Dániel a barcelonai úszó világbajnokságon. A magyar úszó ezzel triplázott, zsinórban három világbajnokságon ő nyerte a számot. Mellúszásban ez még senkinek sem sikerült. Magyar úszó sem nyert még ugyanabban a számban három világbajnoki címet.

Gyurta harmadikként fordult 50 méteren, százon még csak hetedik volt, majd robbantott, és állva hagyta a mezőnyt. Már első volt 150-nél, és hatalmas fölénnyel nyert. Egyéni legjobbját úszta,  2:07.23-mal nyert. Ez világbajnoki csúcs.

Gyurta mindössze huszonkét századdal maradt el a világcsúcstól. A rekordot tavaly szeptemberben vette el tőle a japán Jamagucsi, aki ott volt a döntőben, de csak hetedik lett. Két és fél másodpercet vert rá Gyurta. Fölényére jellemző, hogy a második Koch is 1,5 másodperccel maradt le. A korábbi világbajnoki címet sokkal szorosabb küzdelemben nyerte Gyurta.

Gyurta négy éve veretlen világversenyen ebben a számban, de most több jel is aggodalomra adott okott. Már a londoni győzelme után jelezte, hogy az addig háttérbe szorult 100 méter mellúszásban is meglepetésre készül a következő, a 2016-os olimpián. Bár most, Barcelonában nevezett is a 100 méterre (ebben a számban negyedik volt tavaly Londonban), ám az utolsó pillanatban visszalépett. Utóbb azt mondta, hogy azért, mert bizonytalanságban akarta tartani a vetélytársait.

Majd kiderült, hogy furcsa körülmények között hazaküldték az edzőjét, Széles Sándort. Az okról nyilatkozó Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke egyértelműen arra célzott, hogy a nyílt titokként kezelt alkoholproblémák jöttek elő. Ezt már itthon Széles cáfolta, mindenesetre a tévéből nézte csak a futamot. Ő is, Gyurta is azt mondta, hogy ez már nem befolyásolja az eredményességet, mert két mesteredző, Kovácshegyi Ferenc, valamint Virth Balázs így is ott van mellette, segítik mindenben. És ha ez nem lett volna elég, hétfőn egy délelőtti edzésen egy pillangozó belekönykölt véletlenül Gyurta felkarjába. Fájdalmas volt, de Gyurta jelezte, hogy egy-két napon belül elmúlik. Elmúlt, tartalékolva is a legjobb idővel jutott be a döntőbe, pedig a mezőnyben ott volt a Gyurtától tavaly szeptemberben a világrekorodot elvevő japán Akihiro Jamagucsii, és az angol Michael Jamieson, aki megszorongatta őt az olimpián.

Még nincs is a csúcson

Bár mindent megnyert, Gyurta nemrég azt nyilatkozta, hogy továbbra is motivált, nem gondol a visszavonulásra. Ráadásul az idő sem ellen dolgozik. Gyurta még mindig csak 24 éves, miközben szakértők szerint egy mellúszó 25 éves korára lesz technikailag, fizikálisan és szellemileg is érett versenyző. Gyurta erről azt mondta: "Lehet benne valami, hiszen érzem magamon, hogy egyre letisztultabbak vagyok, egyre tudatosabb, egyre erősebb."
Ráadásul ott van a most kihagyott 100 méter is, amiről azt nyilatkozta még 2009-ben: "ahogy idősödöm, megjön az úgynevezett férfierőm, ahogy Sanyi bácsi fogalmaz, és egyre jobbak lesznek a százas időeredményeim is. Figyeld meg, eljön még az idő, amikor jobb leszek százon, mint kétszázon".

Túl korán jött az olimpiai ezüst

Gyurta 15 évesen robbant be a nemzetközi mezőnybe, mellúszóknál kivételesen fiatalon. A 2004-es athéni olimpia után azonban megtorpant a fejlődése. Erről ő maga azt mondta: teljesen egyértelmű, hogy a sikert nehezebb feldolgozni, mint a kudarcot - legalábbis nálam ez bizonyosodott be. Az az olimpiai ezüstérem túl korán jött - ez persze nem jelenti azt, hogy bármi pénzért is hajlandó lennék kidobni az ablakon. A 2005-ös világbajnokságra nem is jutott ki. Gyurta szerint 2005 őszére tért vissza a helyes útra, a "baj csak az volt, hogy azon a télen elcsúsztunk a felkészüléssel, túl későn vettük le a terhelést, ezért nem sikerült 2006 nyarán a budapesti Európa-bajnokság. De én nem voltam elkeseredve, tudtam, hogy ez a probléma kiküszöbölhető. Sanyi bácsi is menet közben tanulja a szakmát, együtt okulunk a tapasztalatokból" - nyilatkozta még 2009-ben az Origónak.
Amikor gödörben volt, majd azóta rendszeresen, - legutóbb meglepő módon a világcsúcscal megnyert olimpia után-  előjön, hogy a szakma egy része szerint szakítania kellene edzőjével, Széles Sándorral. Eddig Gyurta és családja ragaszkodott az edzőhöz, és az eredmények is jöttek, Gyurta 2009 óta veretlen.

Gyurta időeredményei világversenyeken

2:10,80 - 2004, athéni olimpia, 2. hely

2:11,62 - 2007-es világbajnokság, 6. hely

2:09,22 - 2008, pekingi olimpia, 5. hely

2:07,64 - 2009, világbajnokság, 1. hely

2:08,41 - 2011, világbajnokság, 1. hely

2:07,28 - 2012, londoni olimpia, 1. hely

2:07.23 - 2013, világbajnokság, 1. hely

Hosszú Katinka még hozzátehet egyet, a pólósok is

Gyurta nyerte a második magyar aranyat Barcelonában. Az elsőt 200 méter vegyesen nyerő - 200 pillangó bronzérmes - Hosszú Katinka még két számban úszik. Pénteken este döntőbe jutott 200 méter háton, itt azonban nem reális, hogy újabb aranyat nyerjen. Ő a legnagyobb esélyese ugyanakkor a 400 vegyesnek, ennek a fináléja vasárnap lesz. Döntőben vannak a férfi pólósok is, Montenegróval játszananak az aranyért. A nők 10-8-ra verték Oroszországot, és bronzérmesek lettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.