Holnap kinyitnak a kapuk Ozorán

  • A kapukat holnap kinyitják Ozorán
  • De a fesztivál megtartására nincs engedélyük
  • A keddi hivatalos megnyitóig még lehet
  • De ennek nagyon kicsi a valószínűsége

Az O.Z.O.R.A szervezői azt írták ki a hivatalos Facebook-oldalra, hogy holnap meg fog nyílni a fesztivál. Semmilyen részletet nem mondtak viszont arról, hogy sikerült-e megegyezni erről az akadéskodó rendőrökkel, vagy az engedélyt kiadó jegyzővel. Még annyit tettek hozzá, hogy See you on the dancefloor!, de a péntek éjjeli sajtóközleményükből mégsem tűnik úgy, hogy kedden beindul a hivatalos buli.

Zenés, táncos, alkalmi rendezvény

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy gond van a fesztivál engedélyeztetésével, pedig csütörtökön még simán szemléztek. A helyi jegyzőnek küldött a rendőrség egy 14 oldalas jegyzőkönyvet, amiben az szerepelt, hogy nem támogatják a zenés, táncos, alkalmi rendezvényt. A jegyző pedig nem engedélyezheti a dolgot, ha egy akár csak egyetlen szakhatóság nem támogatja.

A szervezők szerint a sárbogárdi rendőrkapitány a május 6-án elindított engedélyeztetési procedúra határidejének utolsó napján, most pénteken a rendezvény biztosítási tervének hiányosságaira hivatkozva olyan szakhatósági állásfoglalást hozott, hogy nem támogatja a fesztivál megtartását.

Azt írják: "a tavaly szeptember óta folyamatosan a fesztivál előkészítésén dolgozó szervezőség és a tömegrendezvények biztosításában évtizedes tapasztalattal rendelkező VALTON Security Kft. értetlenül áll a helyzet előtt, ugyanis a korábban több alkalommal és az elmúlt napokban utolsó körben megejtett terepbejárások folyamán a szakhatóságok – az ÁNTSZ, az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Sárbogárdi Rendőrkapitányság – a többszörös hiánypótlások eszközölése után mindent rendben találtak."

Nem szóltak, hogy gond van

Minderről a szombat délelőtti kapunyitásra készülő szervezőket eddig a pillanatig nem értesítették. A hírt a terület tulajdonosa a jegyzői hivatalban tudta meg, amikor pénteken délután élt iratbetekintési jogával.

Kardos Tamás körjegyző az MTI-nek azt mondta, hogy még nem született meg a végleges döntés, az hétfőn várható. A konkrét ügyről nem beszélhetett, de felidézte az általános szabályt, ami szerint meg van kötve a keze, ha nincs meg minden szakhatósági jóváhagyás.

Az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a várhatóan hétfői döntés ellen fellebbezni a megyei kormányhivatalnál lehet. Azt nem tudni, hogy mennyi időbe telik a panasz elbírálása. A fesztivál elvileg kedden indul hivatalosan, a látogatókat viszont a tervek szerint már most szombaton elkezdik beengedni. Ezt a jegyző szerint nem fogja megtiltani senki. Ez viszont nem jelenti még azt, hogy meg is lesz tartva a fesztivál.

Azt egyébként a szervezők sem írják a közleményükben, hogy lesz fesztivál. A kapuknál már pénteken elkezdtek gyülekezni a vendégek. Állítólag a jegyek kilencven százalékát már eladták, külföldről is több ezer vendéget várnak. A szervezők szerint bár az egész évi befektetett munka és tőke korántsem elhanyagolható veszteség (úgy tudjuk félmilliárd körül van a fesztivál előkészítése, lebonyolítása, ha minden rendben, tisztességes haszonnal jár a befektetés), jelenleg amiatt aggódnak leginkább. hogy a tízezresre becsült látogatósereggel mi lesz. Ha a tábort megnyitják, ott több száz vécé és zuhanyzó van, büfékkel, ha nem, akkor a legközelebbi település a mindössze ezer fős Igar, aminek az infrastruktúrája nehezen boldogulna ennyi emberrel.

Tavaly 500-an ütöttek rajta a fesztiválon

Az 1999-es napfogyatkozás idején tartották a Tolna megyei Ozorához közeli, de már Fejér megyei Dádpusztán az első fesztivált, 2005 óta tartják rendszeresen. Tavaly volt az első nagyobb botrány, amikor félezer hatósági ember - köztük kutyás kommandósok - rajtaütött a fesztiválon. Négy embert őrizetbe vettek, velük szemben kábítószerrel való kereskedés miatt folytattak nyomozást. 39 embert előállítottak. Összesen 2,5 kilogramm marihuánát, 25 csomag meszkalint, 40 ecstasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és - a hivatalos jelentés szerint - további jelentős mennyiségű, droggyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le a helyszínen.

A rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és leváltotta a megyei rendőrfőkapitányt is. Vizsgálatot is elrendeltek, aminek a végén azt állapították meg, hogy a rendőrség és több hatóság is hibázott, mert nem biztosították megfelelően a helyszínt és simán engedélyezték a fesztivált.