Tweet-királynő az EU-buborékban

Brüsszeli bulvár
2013 augusztus 02., 09:19

Ne kerteljünk ilyen melegben: a Twitter az EU-buborék egyik legfontosabb kommunikációs platformja lett. Sokkal gyorsabb, mint bármelyik hírügynökség, és mindent azonnal meg lehet kapni egy helyen, videót, képet, hosszabb szöveghez mutató linket. A maratoni EU-csúcsokon a Twitter bevált formája a hírek, híresztelések, a csúcs valódi narratívájának terjesztésére.

A brüsszeli buborékban alapvetően a Financial Times brüsszeli irodavezetője, Peter Speigel (@SpiegelPeter), és Matina Stevis (@MatinaStevis), a Wall Street Journal eurózónára állított görög származású újságírója a meghatározó arcok. (Stevis ezen a a Youtube-videón ad elő a Twitterről, görögül tudók előnyben.)

Brüsszelben elég sokan rá vannak csavarodva a Twitterre, és ezért olyan üdítő, amikor az ember valami poént olvas a sok világvége-hír között.

Az Eurologus két álprofilra szeretné felhívni most a fegyelmet, de olvasóinktól várjuk a további vicces, EU-s témában posztoló Twitter-profilokat is.

Egyszer Orbánt is megvédte

Berlaymonster öreg rókának tűnik, s feltételezésünk szerint brit lehet. Neve az Európai Bizottság központi épületére utal, aminek Berlaymont a becsületes neve. 3749 tweet, 2314 követő. Utóbbi nem mennydörgő szám, de az Európai Bizottság szóvivői közül például többen követik. Általában a Bizottság, illetve az EU anomáliáira, hülyeségeire hívja fel a figyelmet, és szórakoztatja a nagyérdeműt. Olivier Bailly, a Bizottság egyik vezető szóvivője többször is beszélgetett vele a Twitteren. Amikor Olli Rehn, pénzügyekkel foglalkozó EU-biztos, euró-cár francia nyelvű blogbejegyzésében méltatta az Asterix képregényt, Berlaymonster azon filózott egy bejegyzésben, mi is lenne a megszorító politikákat még ma is védő finn politikus neve az Asterixben. A legjobb válasz Bailly-tól jött a megszorítás angol megfelelőjére (austerity) hajazva: Austerix!

Na jó, tudjuk, tudjuk, de Brüsszelben EZ a poén.

Berlaymonster egyszer Orbán Viktort is megvédte, amikor a magyar kormányfő tavaly áttételesen Moszkvához hasonlított Brüsszelt. A bizottság ezt kritizálta, és Jose Manuel Barroso elnököt idézve egy szóvivő úgy reagált: "Azok, akik az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlítják, teljesen félreértik a demokrácia alapjait". Berlaymonster szerint ilyet nem az isten adta nép által választott vezető nem mondhat. Hmmmm....Ismerős, nem?

Angie nem szereti Silviót

Európa királynője ellenben nem kerülgeti a forró kását. Megmondja. Angela Merkel német kancellárasszony fake accountja elég beszólogatós, még a Twitternél is kiverte a biztosítékot, le is vették, valószínűleg mert nem tette egyértelművé, hogy ő tényleg nem Merkel. A szerzőről megint nem sokat tudunk, csak azt, hogy nagyon képben van az uniós eseményekkel kapcsolatban, mert mindig nagyon jókor és nagyon pontos, értő poénokat posztol. Lehet, hogy mégiscsak Angie?

TwitterA @Queen_Europe 1768 tweetnél tart, és 44 179 követője van. Az alaptematika: mindenki szarfej, mindenki csak Angela pénzére hajt, mindig Merkelnek van igaza, és az eurózóna jelenlegi formájában menthetetlen. A fenyegető uniós tiltás miatt mentolos cigiket bespájzoló Helmut Schmidt kancellárról a minap azt írta: megerősítheti, hogy Deutschmarkból is bespájzolt az öreg.

Ó Silvio, nem volt elég szétbasznod az eurót?

- írta Berlusconi volt olasz kormányfőről, aki egyszer pofátlanul megváratta az őt fogadó Merkelt (erről a nagyon kemény videó itt). Nem túlzás azt álllítani, hogy Merkelt nem sikerült a háremébe édesgetni. Berlusconi rendszeres céltáblája a tweeteknek.

Bocsánatkérés Washingtonból. Kiderült, hogy valójában a NASA figyelte meg az EU-hivatalnokokat idegen élet után kutatva - írja az NSA-megfigyelési botránnyal kapcsolatban. A brüsszeli eurokratákba mindenki szívesen belerúg, mint tudjuk.

Ez a legnagyobb izgalom, ami a németek okoztak Londonban azóta, hogy...őőő

- írta álMerkel a Wembley stadionban játszott német-német Bajnokok Ligája meccs után.

Az ebédidei italozás, a strasbourgi juttatások, az őrült költekezési tervek és Brüsszel utálatán kívül Nigel Farage egyáltalán nem hasonlít az eurokraktákra - szólt be egy tweet a brit eurószkeptikus UKIP vezetőjének. És így tovább.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.