Vigyázzon, ha meleg van, könnyebben megölik!

TUDOMÁNY
2013 augusztus 02., 11:32
comments 1

A klímaváltozás hatására nő az erőszakos bűncselekmények száma, állítja három kutató a Science magazin legutóbbi számában megjelent tanulmányában.

Ha például jön egy tartós meleghullám, kimutathatóan több a nemi erőszak és a gyilkosság, de egy hosszabb esős időszak is okozhat polgárháborút.
Bizonyíték? Indiában és Ausztráliában a szárazsággal együtt kimutathatóan nőtt a családon belüli erőszak, az USA-ban a forróság beálltával több volt a bántalmazás, a nemi erőszak és a gyilkosság. Európában és Ázsiában etnikai összecsapások, Hollandiában rendőri erőszak, Afrikában háborúk is köthetők a klímaváltozáshoz. Mi több, a kutatók szerint a maja és a kínai birodalom is a klímaváltozás miatt omlott össze.

A Science-ben megjelent ábrán látható néhány példa: a B jelű grafikonon például az, hogyan növekszik a hőmérséklet emelkedésével az egy főre eső nemi erőszakok száma az USA-ban; az L jelűn, hogy növekszik a konfliktusok kockázatának valószínűsége a Csendes-óceán hőmérsékletének emelkedésével.

photo_camera Forrás: Science. Kattintás: nagyítás

+4 Celsius fok, +1 pofon?

Bár a Kaliforniai Egyetem kutatói, Marshall Burke, Solomon Hsiang és Edward Miguel általában klímaváltozásról beszélnek, amibe a csapadékos időszak vagy a lehűlés is beletartozik, a kutatásból az derült ki, hogy a modern társadalmakban a hőmérséklet emelkedése az erőszak egyik leggyakoribb velejárója: a kutatók által ebből a szempontból megvizsgált 27 tanulmányból kiderült, hogy mind a 27 esetben összefüggés mutatható ki a felmelegedés és az erőszakos cselekmények elszaporodása között.

"A modern társadalmakról gyakran úgy gondoljuk, hogy a technikai fejlődésnek hála jórészt függetlenek a környezettől, de az eredményeink megkérdőjelezik ezt az elméletet" – állítja az egyik szerző, Edward Miguel . – Úgy tűnik, az éghajlatnak minden emberi társadalomban kritikus szerepe van a béke és a jólét fenntartásában."

Burke, Hsiang és Miguel nem csak saját kutatásaikra hagyatkoztak: összesen hatvan olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amely a klímaváltozás és a személyes, illetve csoportos erőszak összefüggéseit vizsgálja, így a kutatás több ezer éves időtartamra terjedt ki. És bár igyekeznek óvatosan fogalmazni, és nem minden pofont a melegre kenni, a klímaváltozás és a konfliktusok között nagy mértékű összefüggést fedeztek fel. A hőmérséklet 2 Celsius fokos emelkedése 15 százalékkal is megdobhatja a bűncselekményeket számát, míg egyes régiókban a csoportos konfliktusok (felkelések, polgárháborúk) akár 50 százalékkal is nőhetnek.

MIÉRT?

Egy kézenfekvő magyarázat: a klímaváltozás hatással van a gazdasági környezetre, főleg a mezőgazdaságban erős országokban. "Számos bizonyíték van arra, hogy a gazdasági környezetben beálló változások befolyásolják az emberek döntéseit, például hogy csatlakozzanak-e egy felkeléshez" – mondja Burke. A jelenségnek ugyanakkor lehetnek lélektani okai is, egyes tanulmányok szerint ugyanis a felmelegedés növeli az emberekben az agressziót.

A kutatás eredményeit a csodahármastól független tudósok is megerősítették. Az például eddig is bizonyított volt, hogy ha melegebb és szárazabb az idő, a városokban több a bűncselekmény, egyszerűen azért, mert az emberek kimennek az utcára, és ott helytelenkednek. Ha esik, inkább otthon maradnak, és értelemszerűen kevesebbet bűnöznek.

A tanulmány kritikusai ugyanakkor megjegyzik, hogy nincs benne egyetlen utalás sem olyan konfliktusra, amiről feltételezhető, hogy extrém klimatikus változások nélkül nem következett volna be. Dr. Halvard Buhaug, az oslói Békekutató Intézet munaktársa szerint például az Afrikában dúló polgárháborút nem a klímaváltozás, hanem egyéb, pontosan azonopsítható tényezők okozták: a magas gyermekhalálozási arány, a földrajzi határok közelsége és a nagy népsűrűség.

A kaliforniai kutatók válasza: a tanulmányból nem következik, hogy a klímaváltozás az emberi konfliktusok egyetlen, vagy akár a fő kiváltó oka lenne. Ők csak azt állítják, hogy a jelentős éghajlati változások jelentős hatással vannak a konfliktusok kirobbanására. Ezek a konfliktuosk ráadásul világszerte megfigyelhetők, átívelnek történelmi korszakokon, és a társadalmi szerveződés minden fokán tapasztalhatók.

Rossz idők jönnek

Ha igaz, hogy a meleggel növekszik az erőszak, nehéz idők elé néz az emberiség, ugyanis az elkövetkező 50 évre 2 Celsius fokos globális hőmérséklet-emelkedést jósolnak. Burke-ék elmélete értelmében tehát a világ számos országában 50 százalékkal nő majd a csoportközi konfliktusok – háborúk, forradalmak, etnikai villongások – valószínűsége. "Ha az elkövetkező nemzetédek ugyanúgy reagálnak, mint a múltban, akkor az ember által okozott klímaváltozás jelentősen növelheti a kongfliktusok számát a világon, legalábbis egy klímaváltozás nélküli világhoz képest" – áll a Science-ben megjelent cikkben.

Még több betű: Science, Berkeley News Center, The Register, BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.