Kromoszóma Ádám nem ismerte Mitokondriális Évát

TUDOMÁNY
2013 augusztus 03., 08:17

Pedig a legújabb kutatások szerint a férfiak és a nők legkorábbi közös őse nagyjából egyidőben éltek. Az eddigi kutatások szerint a férfiak legrégibb közös őse vagy 80 ezer évvel fiatalabb volt a nők legrégibb közös ősénél.

Kromoszóma Ádám, Mitokondriális Éva

A férfi Y kromoszóma azonos formában öröklődik apáról fiúra, így a mutációk alapján vissza lehet vezetni a mai férfinépességet egy közös ősre. A legújabb kutatásban a Stanford Egyetem genetikusai 69 mintán végeztek vizsgálatokat, ezeket a világ hét nagy populációját prezentáló csoportoktól, például afrikai busmanoktól és szibériai jakutoktól gyűjtötték be.

Vizsgálataik szerint a férfiak közös őse a korábban feltételezettnél sokkal korábban, 125-156 ezer évvel ezelőtt élhetett Afrikában.

Ugyanebben a vizsgálatban 24 nő mitokondriális - csak a petesejtben öröklődő - DNS-ét is megvizsgálták, ez alapján arra jutottak, hogy a nők közös őse 99-148 ezer éve élhetett, szintén Afrikában.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy ismerték egymást, legalábbis egy, a kutatástól független tudós, Melissa Wilson Sayres szerint ez kizárt.

Pláne, hogy a stanfordi kutatók eredményeit közlő Science augusztusi számában egy másik tanulmány 180-200 ezer évesre teszi Kromoszóma Ádám életkorát. Egy márciusi tanulmány pedig 237-581 ezer évesre tippeli a férfiak közös ősét.

Via Fox News

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.