Nem vagyunk gyarmat, üzente Snowden orosz ügyvédje az amerikai kormánynak!

külföld
2013 augusztus 03., 10:55

Az Egyesült Államoknak semmilyen jogalapja nincsen rá, hogy Snowden kiadatását kérje, állítja Anatolij Kucserena, az NSA titkait kiteregető Edward Snowden orosz ügyvédje. Snowden a héten kapott egy évre ideiglenes menedéket Oroszországtól, amire reagálva Obama szóvivője, Jay Carney annyit mondott, hogy az amerikai kormány "óvatosan és jogszerűen kérte nyilvánosan és magánbeszélgetésekben is" Snowden kiadatását.

"Ez egy nagyon cinikus nyilatkozat volt. Amióta én képviselem Snowdent, az amerikai követségen és a nyilvánosságon keresztül is kértem, hogy hivatkozzanak azokra a törvényekre, amelyek alapján kiadhatnánk őt. Egyelőre nem kaptam választ" - mondta erre Kucserena.

Az Egyesült Államok eddig egyetlen hivatalos levelet küldött Oroszországnak az ügyben. Ebben Eric Holder igazságügyi miniszter nem kezdeményezte Snowden kiadatását. Kucserena szerint ha lenne jogalap rá, az amerikaiak már kérvényezték volna a kiadatást.

Oroszország nem amerikai gyarmat. Nem mondhatják nekünk, hogy adjuk oda nekik [Snowdent].

Snowden augusztus 1-én hagyhatta el a seremetyevói reptér tranzitszállóját, ahol június 23., Hong Kongból való távozása óta élt. Hogy most hol van, az titok. Kucserena csak annyit árult el, hogy "biztonságos helyen", és hogy "biztonsági okokból" rejtőzködik. De hamarosan találkozni fog a média képviselőivel.

Elég nagy veszélyben él. Végül is egy szuperhatalom üldözi. És tisztában vagyunk az eszközökkel és a módszerekkel, amikkel felkutathatják,

mondta erről Kucserena.

Az Edward Snowden történetéről írt cikkeinket itt találja.

Via Russia Today

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.