A kémet fogó csíkszeredai polgármester ügyében vizsgálatot indítottak

Ügyészségi vizsgálat indult Romániában, miután Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester az utcán elfogott egy férfit, majd átadta a rendőrségnek, azt állítva, hogy az hetek óta követi és megfigyeli őt. A polgármester testvértelepülések küldötteivel beszélgetett egy szálloda halljában, amikor egy számára már nagyon ismerős „szekus” (titkosszolgálati ember) jelent meg, aki többször lefényképezte – írta a szehelyhon.ro. A polgármester állítása szerint üldözőbe vette a férfit, ez utóbbi elesett, a polgármester utolérte, nem hagyta, hogy elszaladjon, és átadta a közelben járőröző rendőröknek.

A polgármester szerint a férfi a Román Hírszerző Szolgálat alkalmazottja, de a román hatóságok ezt nem erősítettek meg. A nyomozóknak nem fontos az érintettek munkahelye, minden állampolgár esetében egyformán járnak el – mondta a rendőrség szóvivője. A polgármester ellen ütlegelés miatt indítottak előzetes vizsgálatot, és a csíkszeredai bírósági ügyészség irányítása alatt zajlik az incidens okainak és körülményeinek a kivizsgálása. Marius Bercarut, a Román Hírszerző Szolgálat sajtóosztályának vezetője azt mondta, nem hallott a csíkszeredai incidensről, és valószínűleg azért nem, mert H. C. nem a titkosszolgálat alkalmazottja.

A Hargita megyei rendőrség egy közleményt is kiadott, eszerint pénteken este telefonon értesítették a rendőrséget arról, hogy a csíkszeredai Mihai Eminescu utcában dulakodás tört ki. A helyszínelésen megállapították, hogy a 45 éves Ráduly Róbert és a 46 éves szintén csíkszeredai H. C. között volt dulakodás. H. C., aki kórházi ápolásra szorult, szintén feljelentést tett, és azt állítja, hogy eltűnt az övtáskája. (MTI)