Cipő-koncert (MTI)

fesztivál
2013 augusztus 05., 17:47

Egykori együttese, a Republic, zenészkollégái, barátai, tisztelői lépnek fel a márciusban elhunyt dalszerző, énekes, Bódi László Cipő emlékére rendezett hétfő esti koncerten a Sziget fesztivál mínusz 1. napján. A nagyszínpad előtti tér megtelt a közönséggel. (MTI)

Legelőször a homokmégyi általános iskola első osztályos diákjai léptek színpadra nem sokkal este 7 óra után, majd következett a Republic, Keresztes Ildikó, valamint az Omega három tagja közös előadásában az utóbbi zenekar nagy slágere, a Léna, utána a Republic és Keresztes Ildikó az Erdő közepében című Cipő-szerzeményt adta elő, ByeAlex és a Republic a Még, kedvesem, méget, Gerendás Péter és Jávori Fegya pedig a Ha még egyszer láthatnám című számot. (MTI)

"A Republic egy kevésbé ismert dalukat választotta számunkra. Ismerem a számaikat, ráadásul Cipő és én ugyanabból a régióból származunk, és közös volt a kisvárdai gimnázium, ahová jártunk" - mondta ByeAlex a koncert előtt az MTI-nek. (MTI)

Kitért arra, hogy mostanában több Republic-szöveget olvasott, és úgy érzi, Cipő számos írásának most, halála után lesz igazán hatása az emberekre. (MTI)

"Cipő most ott fent büszke lehet magára" - fogalmazott az énekes, aki most először lépett a Sziget fesztivál nagyszínpadára. (MTI)

Gerendás Péter gitáros, énekes arról beszélt az MTI-nek, hogy Cipőnek volt egy közös fellépése Jávori Fegyával, amelyen az emlékkoncerten is elhangzott dalt, a Ha még egyszer láthatnám című Republic-számot adták elő. (MTI)

"Prófétikus ez a dal, mintha írásakor Cipő érezte volna, hogy korán fog távozni ebből a világból. Magam közvetlenül nem dolgoztam együtt Cipővel, de sok produkcióban vettünk mindketten részt, Koncz Zsuzsa is összekötő kapocs volt, hiszen lemezeire dalokat szereztünk. Volt egy jubileumi Republic-buli is, amelyen én a Szeretni valakit valamiért című számot játszottam el" - emlékezett Gerendás Péter. (MTI)

Színpadra lépett Müller Péter Sziámi is, aki a Republickal egy emblematikus Republic-dalt, a Nagy kő zuhan címűt adta elő. (MTI)

"A halála előtti utolsó egy évben nagyon közel kerültünk egymáshoz Bódi Lacival, azaz Cipővel, olyannyira, hogy utolsó két számát együtt írtuk, ő a zenét, én a szöveget. Néhány éve az értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Színháznál vagyok színész, és ott kialakítottunk egy dalműhely-foglalkozást, megnéztük együtt, miként készül egy-egy dalszöveg a baltazárosok gondolataiból. Ezekből aztán számos zene, komplett dal született ismert előadókkal, Cipőt Koncz Zsuzsa hozta be a projektbe" - jelentette ki az énekes, szövegíró. (MTI)

Cipő utolsó dalát, az Árad a szeretetet az emlékkoncerten maga Cipő adta elő egy magmaradt demófelvétel bejátszása segítségével az ehhez készült videóval a kivetítőkön. (MTI)

Müller Péter Sziámi elmondta, hogy a tervek szerint jövő tavasszal, egy kapcsolódó Müpa-koncertre jelenik meg a Baltazár-antológia CD Árad a szeretet címmel, rajta Cipő dalával és mások mellett Koncz Zsuzsa, Takáts Eszter, Bródy János, Tolcsvay László, Kiss Tibor, Bérczesi Róbert, Krulik Zoltán, a Pa-Dö-Dő, Dévényi Ádám, Szalóki Ági, Palya Bea és Zorán énekével. (MTI)

A hétfői Cipő-emlékkoncerten, amely várhatóan 23 óráig tart, a Republic tagjai mellett színpadra lépett és még lép a Bikini, Bródy János, Charlie, a Compact Disco, Koncz Zsuzsa, Halász Judit, Balázsovits Edit, Mahó Andrea, Nagy Feró, Fenyő Miklós, az Első Emelet, a Hooligans, a Magna Cum Laude, a Nemadomfel, a Pál Utcai Fiúk, Tolcsvay László és a United is. (MTI)

Olyan ismert Republic-, illetve Cipő-dalok hangzottak-hangzanak el, mint Ha itt lennél velem, a Neked könnyű lehet, a Kék és narancssárga, a Repül a bálna, A madárjós vakáción, a Megyek a sorban, az Összehordja a szél a szemetet, a Távolban egy fehér vitorla vagy a Valahogy másképp történt meg. (MTI)

Bódi László Cipő, a Republic alapítója idén márciusban 47 éves korában hunyt el szívbetegségben. A pop és a rock határán működő Republic dallamos muzsikája, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei az első lemez, az 1990-ben kiadott Indul a mandula óta markánsan jelen voltak a magyar könnyűzenében. Cipő zenét írt mások mellett Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak. Idén posztumusz Artisjus-díjat és Fonogram-díjat kapott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.