Ozora jegyzője betiltotta az ozorai fesztivált

fesztivál
2013 augusztus 05., 09:11

A Hír TV-nek mondta a jegyző, Kardos Tamás, hogy ő nem mondhatja el, hogy döntött, de mit ad isten, mellette áll a főszervező Zimányi Árpád, aki most kapta meg a döntést, mondja el inkább ő. Az egész videó teljesen szürreális, Zimányi úgy bontotta ki a borítékot, mintha lottózna. A döntésben egyébként az állt, hogy a jegyző nem engedélyezi a fesztivál megtartását.

Ozora egyébként kedden kezdődne, de az utolsó pillanatban derült ki, hogy gond van a fesztivál engedélyeztetésével, pedig csütörtökön még simán szemléztek. A helyi jegyzőnek küldött a rendőrség egy 14 oldalas jegyzőkönyvet, amiben az szerepelt, hogy nem támogatják a zenés, táncos, alkalmi rendezvényt. A jegyző pedig nem engedélyezheti a dolgot, ha egy akár csak egyetlen szakhatóság nem támogatja.

A szakhatóság állást foglalt

A szervezők szerint a sárbogárdi rendőrkapitány a május 6-án elindított engedélyeztetési procedúra határidejének utolsó napján, most pénteken a rendezvény biztosítási tervének hiányosságaira hivatkozva olyan szakhatósági állásfoglalást hozott, hogy nem támogatja a fesztivál megtartását.

Azt írják: “a tavaly szeptember óta folyamatosan a fesztivál előkészítésén dolgozó szervezőség és a tömegrendezvények biztosításában évtizedes tapasztalattal rendelkező VALTON Security Kft. értetlenül áll a helyzet előtt, ugyanis a korábban több alkalommal és az elmúlt napokban utolsó körben megejtett terepbejárások folyamán a szakhatóságok – az ÁNTSZ, az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Sárbogárdi Rendőrkapitányság – a többszörös hiánypótlások eszközölése után mindent rendben találtak.”

Nem szóltak, hogy gond van

Minderről a szombat délelőtti kapunyitásra készülő szervezőket eddig a pillanatig nem értesítették. A hírt a terület tulajdonosa a jegyzői hivatalban tudta meg, amikor pénteken délután élt iratbetekintési jogával.

Az Indexnek Kardos Tamás korábban úgy nyilatkozott, hogy a várhatóan hétfői döntés ellen fellebbezni a megyei kormányhivatalnál lehet. Azt nem tudni, hogy mennyi időbe telik a panasz elbírálása. A fesztivál elvileg kedden indul hivatalosan, a látogatókat viszont már szombaton elkezdték beengedni. Erről a jegyző akkor azt mondta, hogy nem fogja megtiltani senki. Ez viszont nem jelenti még azt, hogy meg is lesz tartva a fesztivál.

Azt egyébként a szervezők sem írták a közleményükben, hogy lesz fesztivál. A kapuknál már pénteken elkezdtek gyülekezni a vendégek. Állítólag a jegyek kilencven százalékát már eladták, külföldről is több ezer vendéget várnak. A szervezők szerint bár az egész évi befektetett munka és tőke korántsem elhanyagolható veszteség (úgy tudjuk félmilliárd körül van a fesztivál előkészítése, lebonyolítása, ha minden rendben, tisztességes haszonnal jár a befektetés), jelenleg amiatt aggódnak leginkább. hogy a tízezresre becsült látogatósereggel mi lesz. Ha a tábort megnyitják, ott több száz vécé és zuhanyzó van, büfékkel, ha nem, akkor a legközelebbi település a mindössze ezer fős Igar, aminek az infrastruktúrája nehezen boldogulna ennyi emberrel.

Tavaly 500-an ütöttek rajta a fesztiválon

Az 1999-es napfogyatkozás idején tartották a Tolna megyei Ozorához közeli, de már Fejér megyei Dádpusztán az első fesztivált, 2005 óta tartják rendszeresen. Tavaly volt az első nagyobb botrány, amikor félezer hatósági ember – köztük kutyás kommandósok – rajtaütött a fesztiválon. Négy embert őrizetbe vettek, velük szemben kábítószerrel való kereskedés miatt folytattak nyomozást. 39 embert előállítottak. Összesen 2,5 kilogramm marihuánát, 25 csomag meszkalint, 40 ecstasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és – a hivatalos jelentés szerint – további jelentős mennyiségű, droggyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le a helyszínen.

A rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és leváltotta a megyei rendőrfőkapitányt is. Vizsgálatot is elrendeltek, aminek a végén azt állapították meg, hogy a rendőrség és több hatóság is hibázott, mert nem biztosították megfelelően a helyszínt és simán engedélyezték a fesztivált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.