Végre kiderül, hogy miért esznek valakit a szúnyogok, amikor mást meg nem

tudomány
2013 augusztus 06., 17:01
photo_camera REUTERS/Tobias Schwarz

Hirtelen slágertéma lett a tudomány világában a szúnyogcsípés. Több kutatócsoport kezdte vizsgálni, mi alapján választanak zsákmányt a szúnyogok. Az egyik kutatást Bill Gates alapítványa támogatja, kutatja a témát az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet és a Howard Hughes Orvosi Intézet is. Ez utóbbinak dolgozik Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója.

Hathónapos kutatása kezdetén egy egyszerű kísérlettel igazolta, hogy a szúnyogok egyes prédákat négyszer olyan vonzónak találtak, mint másokat. Ehhez az önkénteseknek be kellett dugniuk a kezüket egy kamrába, amiben levegőt áramoltattak, hogy a szag felkeltse a szúnyogok figyelmét.

Az első érdekes eredmény, hogy a vállalkozók önértékelésének semmi köze nem volt az eredményekhez. Vagyis az embereknek igazából nincs fogalmuk arról, hogy szeretik-e őket a szúnyogok, vagy sem. Erre van egyszerű magyarázat:

Lehet, hogy egy százas skálán csak 40 pontnyira vagy vonzó a szúnyogoknak, de ha a környezetedben mindenki más csak 10 pontos, akkor téged fognak csípni. De ha egy csapat 80 pontos ember társaságában vagy, akkor biztonságban leszel.

A következő hat hónapban további önkénteseken tesztelik, hogy ki mennyire vonzó a szúnyogoknak. Vosshall olyan tulajdonságokat keres, amik korrelálnak az attraktivitással. Olyasmikre gondol, mint amikről az anekdotális bizonyítékok is szólnak: az "édes vér", a vércsoport, az étrend, a bőr hőmérséklete, a csípős ételek, stb. Az elmúlt években találkozott olyanokkal, akik állítják, a szülés előtt csípték őket a szúnyogok, azóta nem. Vegetáriánusokkal, akik állítják, hogy őket nem eszik a szúnyogok. Még olyannal is, aki szerint a vakbélműtétje óta nem csípik.

Vosshall szerint a kérdés nagyon összetett. A szúnyogok rengeteg érzékszervüket használják a zsákmány kiválasztásakor. Fontos az illat, mert így szűrik ki a bőrön lévő baktériumokat. Számít a testhő. Amikor rárepülnek a karunkra, lábaikkal megízlelnek. Ha minden stimmel, akkor csípnek. Vosshall maga például azt tapasztalta, hogy a szúnyogok szeretik a szagát, mert körüldongják, de amikor rárepülnek, csípés nélkül távoznak. Nem szeretik az ízét.

Arra is kíváncsi, hogy mindez összefüghet-e a szúnyogok szaporodásával. Vért csak a nőstény szúnyogok szívnak, és azok is csak azért, mert szükségük van a vérben lévő proteinekre a szaporodáshoz. Lehetséges, hogy a szúnyogok olyan embereket csípnek, akiknek a vére több pete lerakását teszi lehetővé?

Via The Daily Beast

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.