Húsz év után is felismerik egymást a delfinek

2013 augusztus 7., szerda 6:45

Az emberek után a delfineknek van a legjobb társas memóriája. Ezt eddig is lehetett sejteni, de most egy kutatás is megerősítette, hogy húsz év elszakítottság után is felismerik egymás egyedi füttyeit. Ezeket a hangokat a delfinek az egymás közötti kommunikációra használják, mindegyik állatnak egyedi füttyjele van.

A delfinek memóriája simán verte az elefántokét és a többi főemlősét is. A kutatás során 53 palackorrú delfin társas memóriáját vizsgálták, hat külön helyen. Felvételről játszottak le nekik füttyjeleket, és nézték, hogyan reagálnak. Az ismerős delfinekére mindig sietve mentek a hang irányába, és elkezdtek visszafüttyögni is. Egy ismeretlen delfin hangja viszont nem váltott ki belőlük ki ilyen reakciót.

A teszt során például egy nőstény delfin, Allie felismerte Bailey nevű társa hangját, pedig csak kiskorúkban tartották őket ugyanabban a medencében, húsz és fél évvel ezelőtt, azóta a világ két távoli pontján élnek delfináriumokban.

(Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt