Megint hazugságon kapták az NSA-t

külföld
2013 augusztus 08., 12:15
photo_camera REUTERS/Pawel Kopczynski

Konkrét felhatalmazás nélkül egyetlen amerikai kommunikációjának tartalmát sem figyeljük meg.

Ezt az NSA igazgatóhelyettese, John Inglis jelentette ki júniusi meghallgatásán az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságában. Hazudott. Az NSA igenis külön engedély nélkül is beleolvashatott akár amerikai állampolgárok emailjeibe is, amennyiben azok címzetje az Egyesült Államokon kívül élt.

Erre külön automatizált rendszerük is volt. Ráadásul rendkívül szofisztikált, mivel az adatátvitel sajátosságai eléggé megnehezítik a kommunikáció megfigyelését. Egy elküldött email nem egy darabban utazik az optikai kábeleken, hanem apró darabokban, amikből a célállomáson áll össze újra az üzenet. De az NSA rendszere ezt is kiküszöbölte. Úgy, hogy gyakorlatilag valós időben lemásolták az Egyesült Államokból kifele tartó teljes adatforgalmat, majd kulcsszavas kereséssel bejelölték azokat az emaileket, amikben az elemzők számára hasznos információk lehettek.

Miután két hónapja még határozottan tagadták, hogy bármelyik amerikai kommunikációját engedély nélkül figyelték volna, az NSA most azt állítja, hogy minderre törvényi felhatalmazása volt. A külföldi megfigyeléseket szabályozó FISA törvény 2008-as kiegészítésére hivatkoznak. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott belsős szabályzat egyik, szigorúan titkos minősítésű paragrafusa szerint az NSA "törekszik annak a kommunikációnak a megszerzésére is, ami a célszemélyről szól, de aminek a feladója vagy a címzettje nem a célszemély".

Ez magyarán azt jelenti, hogy mások levelezéséből is igyekeztek kinyerni adatokat a célszemélyről. Például egy obskurus emailcímet, amit aztán megfigyelhetnek.

Hogy ez valahogy jogszerű lehessen, az NSA jogászai azt a feltételt találták ki, hogy a kommunikáció legalább egyik résztvevője az Egyesült Államokon kívül legyen a kommunikáció időpontjában. Ezt sikerült is eladniuk, az eljárást a külföldi hírszerző akciókat engedélyező titkos bíróság, a FISC jóváhagyta.

Via The New York Times

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.