Ellenzéki üzenet Merkelnek: Ossik, ti nem értitek Európát!

Az EU belülnézetből
2013 augusztus 08., 15:13

Unalmasnak is nevezhető a német választási kampány, de a kihívó szocdem Peer Steinbrück gondoskodik róla, hogy legyenek izgalmak: na, ha nem is a végső eredményt tekintve, inkább csak a kampány minőségét illetően.

Steinbrück behúz

Az SPD kancellárjelöltje ugyanis vasárnap egy rendezvényen azt találta mondani, hogy szerinte

Angela Merkel kancellár azért nem kötődik annyira Európához, az európai politikákhoz, mert Kelet-Németországban felnőve másként szocializálódott, mint az, aki Nyugat-Németországban az ötvenes évektől végig követhette az európai integráció folyamatát.

– Anyádat! – kiáltott fel egy csomó ossi egyszerre. A konzervatív CDU pártközpontjában pedig valószínűleg megköszönték Steinbrücknek, aki annak idején a nagykoalíció alatt Merkel pénzügyminisztere volt, hogy a bizonytalankodó kelet-német szavazókat a kereszténydemokraták felé taszajtotta. Steinbrück az AFP szerint azt is mondta: a válság közepette veszélyes, hogy a kancellár gondolkodása nincs átitatva a nyugat-németek Európa-pártiságával.

A szocdem politikus azért hozzátette: természetesen senki sem tehet arról, hol születik.

A CDU keleti politikusainak nem is nagyon kellett erőlködniük, hogy megvédjék Angelát. A kormánykoalíció kisebbik tagja, a választásokon valószínűleg halványan szereplő szabad demokraták (FDP) is beszálltak. Guido Westerwelle külügyminiszter közölte: "Az EU nem Nyugat-Európai Unió!" (Ilyet persze csak azért mondhatott, mert nem olvasott Spirót!) Továbbment: Bárki, aki Varsót, Prágát, vagy Budapestet nem tartja Európába részének, a múltban él!

Mi van?

Merkellel szemben valóban rengetegszer merül fel az a vád, hogy nem hisz Európában, nem elég szolidáris a déli tagállamokkal, és annak ellenére, hogy az EU legerősebb tagállamát igazgatja, nincs víziója a kontinens jövőjét illetően. A német kancellárt valóban nem nagy érzelmi kitöréseiről ismerjük, hanem óvatos, tyúklépésekben kimért politikájáról. De valamit tudhat, hiszen ő az egyetlen európai vezető, aki végigélte és túlélte a gazdasági válságot, az uniós vezetők asztalánál - főleg a luxembourgi Jean-Claude Juncker távozásával - abszolút veteránnak számít. Valószínűleg a szeptember 22-i választások után még ráhúz négy évet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.