Bezárt Snowden emailszolgáltatója

külföld
2013 augusztus 09., 08:00

Nehéz választásra kényszerültem: vagy részese leszek az amerikai nép elleni bűncselekménynek, vagy tíz év kemény munkát hátrahagyva bezárom a Lavabitet.

Ladar Levison, az erős titkosítással védett levelező, a Lavabit alapítója végül az utóbbit válaszotta. A Lavabit felfüggesztette tevékenységét. A nyilatkozat akár kétértelmű is lehetne. Ezt a levelezőrendszert használta Edward Snowden, az NSA titkainak kiszivárogtatója is. Ezt azért tudjuk, mert a Human Rights Watch egyik meggondolatlan munkatársa, Tanya Loksina a Facebookon posztolt egy levelet Snowdentől, de úgy, hogy látszott a lavabites emailcíme is.

Vagyis gondolhatnánk, hogy Levison a titkok kiszivárogtatására gondolt az amerikai nép elleni bűncselekményként. De nyilatkozata folytatásából már másra következtethetünk.

Bárcsak elmesélhetném a történéseket, amik alapján erre a döntésre jutottam. Nem tehetem. Pedig szerintem megérdemelnétek, hogy tudjátok. Az alkotmány első kiegészítésének garantálnia kéne a jogom, hogy beszélhessek. Kár, hogy a törvényhozás olyan törvényeket hozott, amelyek másként rendelkeznek. Így most nem mesélhetem el az elmúlt hat hét tapasztalatait, bár két kérvényt is benyújtottam ezügyben.

Ez alapján inkább arra következtethetünk, hogy az amerikai titkosszolgálatok megszállták a céget, és megpróbáltak hozzáférni az ügyfelek, köztük amerikai állampolgárok magántitkaihoz. Levison búcsúközleményében megígérte, hogy a bíróságon harcol tovább alkotmányos jogaiért. A közleményt figyelmeztetéssel zárta:

A történtekből egy nagyon fontos tanulságot levonhatok: amíg a törvényhozás vagy a bíróságok nem lépnek valamit, határozottan nem javaslom senkinek, hogy magántitkaikat olyan cégekre bízzák, amelyek az Egyesült Államokban működnek.

Via The Atlantic Wire, Russia Today

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.