Kemény EP-képviselők: Elena Basescu

Brüsszeli bulvár
2013 augusztus 10., 09:38
photo_camera Kép: Mediafax

Románia 2007-es csatlakozásakor még csak gyakornokként fordult meg az intézmény falai között, 2009-ben már képviselőként tért vissza Traian Basescu román elnök lánya. Amikor bejelentette EP-képviselői ambícióit, még saját pártja is kivetette soraiból, de a rossz nyelvek és az oknyomozó újságírás tanúsága szerint atyai hátszéllel sikerült 200.000 szavazatot szereznie, és ez épp elég volt ahhoz, hogy a bukaresti éjszakai életben otthonosan mozgó politikuscsemete Brüsszelben folytathassa karrierjét.

A felfújható Barbie-nak és román Paris Hiltonnak csúfolt Basescu lány az intellektusát érő, valamint logikus szövegalkotási képességeit vitató vádakat azzal utasítja el, hogy a modellkedést évekkel ezelőtt feladta, közgazdász diplomát szerzett, az EP-ben pedig felelősségteljes munkát végez.

A parlament falai között gigantikus tűsarkúkban közlekedő képviselőnő valóban a legtekintélyesebb parlamenti bizottságokban rendelkezik tagsággal: az európai gazdasági kormányzás, vagy a bankunió felállításáért felelős Gazdasági és Monetáris Bizottságban, illetve a külpolitikáért és bővítésért felelős külügyi bizottságban. Emellett az uniós polgárok panaszfórumaként működő Petíciós Bizottság alelnöke, és elképesztően aktív az EP plenáris ülésein.

2009 óta 1041 alkalommal szólalt fel, míg például a komplett 14 fős Fidesz delegáció összesen 1501-szer.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy összesen 223 parlamenti állásfoglaláshoz, és 54 Európai Bizottsághoz intézett kérdéshez csatlakozott, akkor nem túlzás azt állítani, hogy az EP egyik legaktívabb tagja. A kiemelkedő aktivitás azzal magyarázható, hogy a politikusnő lényegében minden témába belefolyik, a fekete-tengeri delfinpopuláció megmentésétől az egyiptomi civil társadalom helyzetén át a norvég mezőgazdasági termékekre kivetett importvámok ügyéig bezárólag. A néppárti viszonyokat ismerő forrásunk szerint Elena Basescut ezért saját frakciójában is inkább megmosolyogják, mintsem komolyan vennék.

elena-basescu-in-ep

Azzal viszont nem lehet vádolni, hogy kerülné a kemény témákat. A 2009-es EP kampányban a marihuána romániai liberalizációja mellett emelt szót. Emiatt a KDNP-s Surján László azt követelte egy levélben az Európai Néppárti Frakciótól (sikertelenül), hogy akadályozzák meg Basescu csatlakozását (egy másik, hasonlóan vicces Surján akcióról itt olvashat). Kérdés, hogy a jövőre esedékes EP választáson milyen esélyekkel indul a román sajtóban "EBA"-ként emlegetett politikusnő. Apja ugyanis tavaly csaknem elvérzett a román szocialistákkal vívott politikai csatározásban, és a hírek szerint már korántsem rendelkezik olyan erős befolyással, mint az előző EP választások idején 2009-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.