Világbajnok a magyar párbajtőrcsapat

sport
2013 augusztus 11., 17:33

Imre Géza, Boczkó Gábor és Rédli András. A tartalék Szényi Péter volt.

A döntőben Ukrajnát verték 42-38-ra.

Boczkó megsérült, már a lengyelek elleni elődöntőben is bicegett. A döntő előtt azt nyilatkozta, hogy beszakadt a combizma, ami elég fájdalmasde asszó közben az adrenalin miatt nem foglalkozott vele. Végül a döntőt is vállalta, és utolsó emberként ő vitte be a győztes tust.

Így nyilatkoztak az MTI-nek:"1991-ben, amikor a budapesti vb-n önkéntesként segédkeztem, reménykedtem abban, egyszer én is átélhetem, hogy hazai közönség előtt világbajnok lehetek. Akkor azért nem nagyon hittem, hogy ez sikerül" - mondta a 38 éves Imre Géza. "Tizenkét év elteltével lettem ismét világbajnok. Ennek a mostaninak az értékét növeli, hogy hazai közönség előtt jött össze."

"Nyugodt voltam, fájdalmat sem éreztem vívás közben, mert a profi orvosok rendbe hozták a lábamat" - jelentette ki az elődöntőben megsérülő, de azt és a döntőt is végig vívó Boczkó Gábor. "Világbajnokságokon eddig két ezüst és két bronzérmet szereztem, nagyon vágytam az aranyra. Külön öröm, hogy ezt hazai közönség előtt sikerült megnyernem."

Boczkó emlékeztetett rá, az egyéni verseny után nagyon el volt keseredve, mert akkor nem jött össze az éremszerzés, de erőt adott neki Gyurta Dániel és a vízilabdacsapat világbajnoki sikere.

"Az volt a taktikánk, hogy szerezzünk vezetést, kíméljük a sérült Boczkót, hogy a végén ne neki kellejen mennie az eredmény után" - összegzett Rédli András. "Két olyan rutinos versenyző mellett, mint Géza és Boczek élvezet vívni. Lázba hozott a közönség. Végig a mi akaratunk érvényesült. Jó idényt zártam, remélem, a lendület kitart a riói olimpiáig. Motivált és szenvedélyes vagyok, Rióban egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok akarok lenni."

"Nagyon szerettem volna ma én is vívni. Ez a nap elején adatott meg nekem" - nyilatkozott Szényi Péter. "A legfiatalabb vagyok a csapatban, még be kell érnem, van rá időm. Boczkó sérülése után állandó készenlétben kellett állnom, ha bármi történik, bevetésre kész legyek."

A férfi párbajtőrcsapat útja a döntőig:

Magyarország-Argentína 45-31

Magyarország-Kazahsztán 45-31

Magyarország-Venezuela 43-39

Magyarország-Lengyelország 45-41

Ez volt a hetedik magyar vb-arany a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban 1959-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1978-ban, 1998-ban és 2001-ben állhatott a dobogó tetejére a magyar együttes. Utóbbi kettőnek már tagja volt Imre Géza.

Hat éve volt ezelőtt világbajnoka a magyar vívósportnak, akkor Kulcsár Krisztián párbajtőrben győzött, és ugyanakkor aranyérmes lett a magyar férfi kardcsapat.

A mostani budapesti vívó-világbajnokságon eddig két bronzot szereztek a magyarok, Szilágyi Áron kardozó egyéniben, és a női kerekesszékes párbajtőrcsapat.

A párbajtőrben az egész testre lehet szúrni (karra és fejre is!), míg a karddal vágni is lehet, és akkor most gondolom már világos, hogy a három fegyvernem között hol van a határ. A párbajtőrben egy összecsapás 3 percig vagy 5 találatig tart. Ha 3 perc alatt nincs 5 találat, akkor a következő összecsapásra átvihető az ötös kvóta fennmaradt része. Mindenki mindenkivel vív, és a találatokat összeadják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.