Az iszlamisták több száz áldozatról beszélnek

REUTERS/Nile TV

A megbízhatóbb hírek szerint legalább több tucat ember meghalt, amikor szerda reggel az egyiptomi biztonsági erők elkezdték felszámolni Mohamed Murszi volt elnök híveinek ülősztrájkját Egyiptomban.

A francia hírügynökség 43 áldozatról tud. 

A helyzet meglehetősen bizonytalan, a Muzulmán Testvériség képviselői ennél jóval több, többszáz áldozatról beszélnek.

Amit biztosan lehet tudni, hogy a biztonsági erők páncélautóval közelítették meg a tereket, és könnygázt is használtak, sok helyről jelentettek fegyverropogást is.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

A hatóságok szerint an-Nahda téren, Gíza városrészben, ahol az ülősztrájkolók egyik tábora volt, teljesen kiürítették. Innen az iszlamistákat az állatkert és a kairói egyetem irányába szorították vissza. A másik helyszínen,  a Rabaa el-Adavíja mecsetnél Naszrvárosban három órával a rendőrségi akció megkezdése után még sok tüntető volt.

Két halottja a biztonsági erőknek is van, ezt a hatóságok is megerősítették. Azt viszont az egészségügyi miniszter tagadta, hogy lennének civil áldozatok, de 26 sérültet ő is elismert.

REUTERS/via Reuters TV

A Guardian percről-percre frissülő közvetítése szerint az ellentmondásos híreknek az is kedvez, hogy a rendőrség tagjai az újságírókat is támadják, erőszakkal fenyegetve követelik a fényképek törlését.

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Összecsapások törtek ki az ország középső részén, al-Minja és Aszjút városában is az iszlamisták és a rendőrség között. Több ezren tiltakoztak a rendőrség kairói fellépése ellen, több kopt templomot is felgyújtottak.

A nap folyamán végig követni fogjuk az egyiptomi eseményeket, amint bármi konkrétabb információ kiderül, azonnal beszámolunk róla.

Murszit július elején távolította el a hadsereg egy puccsnak látszó puccsal, azóta nagyon feszült a helyzet az országban, bár polgárháborúra egyelőre nem sok esély van. A hadsereg, illetve az általuk támogatott biztonsági erők nem most először támadtak a Murszi szabadon engedéséért tüntető tömegre, július végén is rengeteg áldozatot követelt, amikor a tömegbe lőttek.