Ez van most Egyiptomban

Szerda este Egyiptomban feszültebb a helyzet, mint Hoszni Mubarak 2011-es lemondatása óta bármikor. Az országot irányító hadseregnek elege lett a puccsal eltávolított Mohamed Morszi elnök híveinek tüntetéseiből, és nekiálltak kipucolni őket Kairó utcáiról.

Morszi-hívek menekülnek a rendőrség gumilövedeékei elől. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Hivatalos jelentések szerint szerdán körülbelül 150 áldozata volt az összecsapásoknak, de ez a szám még biztosan emelkedni fog. A 444 felvette a kapcsolatot egy Kairóban élő és dolgozó magyarral, aki elmondta nekünk, hogy milyen az élet a polgárháború-közeli helyzetben. Nevezzük őt mondjuk Dánielnek, ami természetesen nem az igazi neve.

Dániel valamivel este hét előtt, tehát a kijárási tilalom kezdete előtt mesélte el, hogy mi a helyzet az egyiptomi fővárosban. A kijárási tilalom a rendkívüli állapot része, aki éjszaka az utcán van, azt minden egyéb indok nélkül le lehet tartóztatni.

Morszi pártja. REUTERS/Asmaa Waguih

A boltokban már nap közben óriási sorok vannak, mindenki igyekszik feltankolni a kamráját a következő napokra. Az alapélelmiszerek, a víz, a kenyér és a tej már fogyóban vannak.

A bankok és a tőzsde már csütörtökön sem fognak kinyitni, és a legtöbb nagy cég is azt mondta alkalmazottainak, hogy inkább maradjanak otthon, és onnét dolgozzanak. Dániel sem tervez bemenni a munkahelyére a következő napokban. Az otthoni munkát viszont az akadályozhatja, hogy terjed a pletyka, mely szerint a hadsereg lekapcsoltathatja az országban az internetet és a mobiltelefon-hálózatot, hogy így nehezítse a tüntetők közötti kommunikációt.

Kairóba az ország más részeiből most nagyon nehéz eljutni, viszont máshol is egyre forróbb a helyzet. Vannak összecsapások Szuezben és Alexandriában is. Van, ahol keresztény templomok égnek, és van, ahol kormányhivatalok.

Morszi megbilincselt hívei. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

A jelenlegi hatalom fegyvereseinek ideiglenesen sikerült szétkergetnie a Morszi-pártiakat, ám ennek az az eredménye, hogy főváros-szerte harcoktról hangosak az utcák. Fontos megemlíteni, hogy szerdán a rendőrség lépett akcióba, a valódi hatalmat birtokló, reputációjára viszont nagyon kényes hadsereg egyenlőre kivár. Egyébként ugyanez volt a forgatókönyv az utóbbi két évben is.

Dániel egyiptomi kollégái és ismerősei szerint a csütörtök, és főleg a péntek, a muszlim ünnepnap nagyon kemény lehet Kairóban.