Nyerges Attila otthagyta Némethnét

POLITIKA
2013 augusztus 14., 10:53

A Közgép elnökének állatorvos testvére politikai főtanácsadó volt. Már május óta nem az.

Az ellenzéket és a sajtót is élénken foglalkoztatta, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek miért lett politikai főtanácsadója Nyerges Attila. A kinevezést rossz szemmel nézők úgy gondolták, hogy az egykori állatorvos valójában azért van a fejlesztési minisztériumban, hogy Simicska Lajos közvetlen helytartójaként intézkedjen. Erről ugyan soha nem derült ki konkrétan semmi sem, csak olyan fura volt az egész.

Nyerges Attila idén május 10-e óta már nem dolgozik a fejlesztési minisztériumban. Saját kérésére, közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, tudtam meg az NFM sajtóosztályától.

Nyerges Attila kinevezése azért tartotta izgalomban az ellenzéket és a sajtót, mert életrajza alapján nem volt különösebb fejlesztéspolitikai múltja, viszont Nyerges Zsolt testvére. Nyerges Zsolt pedig a Közgép elnöke, és több egyéb vállalkozásokban is üzlettársa Simicska Lajosnak. Simicska cégei az utóbbi években feltűnően sok állami megbízást nyertek. A fejlesztési minisztérium az állami beruházások gazdája. Simicska Lajos korábban a Fidesz gazdasági vezetője, az első Orbán-kormány idején pedig az adóhivatal elnöke is volt.

Németh Lászlóné

Tavaly január óta Nyerges Attilának irodája volt az NFM-ben. 2011 végéig a Szolnoki Állatotthont vezette, és emellett állatorvosként is dolgozott. Az Orbán-kormány megalakulása után két állami cég, a Zalaerdő Erdészeti Zrt. és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. felügyelőbizottságába is bekerült. Mindkettő cég az MFB tulajdonában volt, és ennél a banknál dolgozott Németh Lászlóné is, mielőtt miniszter lett.

Tavaly márciusban Némethné is ezzel a kapcsolattal magyarázta el a parlamentben, hogy miért vette fel Nyerges Attilát: „Nyerges Attilával a Fejlesztési Bankban eltöltött időszakom alatt ismerkedtem össze, dolgoztunk együtt. Felügyeletem alá tartozott úgy a Vadex, mint a Zalaerdő, ahol ő felügyelőbizottsági tagságot látott el. Ez alatt az időszak alatt úgy ítéltem meg, hogy megfelelően jó szervező, és alkalmas arra, hogy munkámat segítse. Ez az egyik része a dolognak. A másik része: Nyerges Attila ugyan állatorvosi végzettségű, de 13 éves köztisztviselői múlttal rendelkezik, így a mindennapokban elég komoly segítséget tud nyújtani. Döntési pozíciója nincs, sem közbeszerzési, sem egyéb ügyekben. Az, hogy a címe, amivel alkalmazni tudtam, politikai főtanácsadó, mindössze a struktúráknak tekinthető. Nem politikai tanácsadó, a mindennapi munkában, a koordinálásban, az egyéb minisztériumokkal való együttműködésben segít.”

Az Origo korábbi cikke szerint Némethné elődje, Fellegi Tamás azért is kényszerült lemondásra, mert nem tudott kijönni Simicska Lajosékkal.

Némethné minisztersége egyben a Simicska-féle vállalkozások megerősödését, hatalomba kerülését jelentette sokak szerint. Ennek egyik jelképe volt Nyerges Attila kinevezése.

De miért hagyhatta ott Nyerges Attila a minisztériumot? Erről egyelőre semmit sem tudok, ahogy arról se, hogy távozása miért történt teljes csendben. Annyit támadták miatta Némethnét, hogy fura, hogy távozását soha nem jelentették be. Ma, a távozás után három hónappal jelenik ez meg először a sajtóban, de most is csak azért, mert a minisztérium megkeresésünkre megerősítette az információnkat.

Nyerges májusi távozása a minisztériumot közelebbről ismerők szerint összefüggésben lehet azzal, amiért Petykó Zoltánnak szintén májusban távoznia kellett az NFÜ éléről. Petykót is Simicskáékhoz kötötték, ő a Közgép felügyelőbizáttságának elnöke is volt.

Úgy tűnik, hogy tavasszal Simicska Lajos kormányzati közvetlen befolyása meggyengült, és a két ember távozása ezzel lehet összefüggésben. Keddi cikkemben ezt a jelenséget így próbáltam értelmezni:

„Mert túl erős lett? Mert túl sok támadási felületet ad? Mert az emberei nem elég hatékonyak? Mert más, szintén Fideszhez közel álló nagyvállalkozók elégedetlenek, hogy nekik csak morzsák jutnak? Mindez együtt? Erős indokkal megerősített választ nekem még senki sem adott.”

Ennél okosabb most sem vagyok. Azonban úgy tűnik, hogy leegyszerűsítés azt gondolni, hogy a Fideszben csak egyetlen és mindenható erő dominál. Néha egy kicsit Simicskáék is vesztenek teret. Aggódni azért nem kell, arra semmi sem utal, hogy nagy bajban lennének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.