Tudják maguk, hogy egy terrorcsoport vezetése mennyi bürokráciával jár?

Terrorizmus
2013 augusztus 15., 07:47

Fizetési listák, napi jelentések, elszámolások - nem könnyű a terroristavezérek élete. Jacob N. Sapiro a Foreign Affairsben megjelent cikkében kereste a választ arra, hogy miért olyan borzalmas menedzserek a nagy terroristavezérek.

Sapiro menedzsmentszempontból közelít a problémához, az apropót pedig a legendásan rossz főnöknek számító Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida aktuális fővezére, illetve a két héttel ezelőtti terrorpánik adta.

Zavahiri, ha úgy vesszük, egy globális vállalatot irányít, mikromenedzsmenttel. Jó példa erre az a 90-es évekbeli történet, amikor azzal cseszegetett egy jemeni sejtet, hogy minek vettek új faxot, amikor még a régi is működik. Ez elég hatékonytalannak tűnik. De a terroristavezéreknek nincs más lehetőségük.

Miért?

Borzalmas munkaerővel kell dolgozniuk: az ideális pályakezdő munkaerő agresszív, fegyelmezetlen, kivagyi. Nem az a fajta, aki könnyen elismeri a vezért vezérnek.

Korlátozott eszközrendszerük van a fegyelem fenntartására: egy gazdasági szereplő hivatalos jogi eszközökkel fegyelmezheti munkaerejét vagy nem teljesítő beszállítóit. Egy terrorcsoportnak erre aligha volna lehetősége.

Motivációs problémák: jogi eszközök híján a fegyelmezés egyetlen eszköze a megtorlás lehet. Ezt azonban néha mellőzni kell. Krízishelyzetben - ami ebben a szakmában nem ritka - morálromboló lehet a látványos megtorlás, motiválatlan terroristákkal pedig nehéz nagy célokat elérni.

Pillanatok alatt iszonyatos méretűre nő a bürokrácia: még olyan lokális terrorcsoportok, mint az olasz Vörös Brigádok vagy az északír Provisional IRA is rákényszerültek, hogy napi jelentésekben összegezzék a tevékenységüket és részletes nyilvántartást vezessenek tagjaikról és anyagi eszközeikről.

Végső soron tényleg mindent egy kézben kell tartani: egy nagyszabású akció levezénylése folyamatos kommunikációt igényel, egyeztetéseket, a folyamatok állandó nyomonkövetését.

Mindez összességében Sapiro szerint elég jó hír a világnak. Ezekkel az adottságokkal a terrorcsoportok sosem lesznek globálisan nagy hatású, sikeres vállalkozások.

Via Foreign Affairs

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.