Hajszát indít a kormány az offshore-nyertesek ellen

2013 augusztus 16., péntek 11:20
11
  • Minden győztes EU-s pályázatról megnézik, hogy offshore cég lett-e a kedvezményezett.
  • Ez több tízezer szerződés átnyálazását jelenti.
  • 2014 márciusig kell megcsinálni a munkát.
  • Csak akkor derül ki, hogy mit kezdenek az adatokkal.
  • Ezt nem Brüsszel kérte, a magyar kormány döntött róla.
  • Az új alkotmány tiltja, hogy offshore hátterű cég költségvetési támogatást kapjon, de 2011 húsvétja előtt ez nem volt tilos.
  • 2007-től nézik át a szerződéseket.

Komoly vállalkozásba kezd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, tájékoztatotta a 444-t Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára.

2007-ig visszamenően átnézik az összes EU-s támogatási szerződést, hogy megállapítsák, mely pályázatokon nyert offshore hátterű cég.

A vizsgálatot 2014 márciusára kell befejezni. Hogy mi lesz a vizsgálat következménye, azt csak akkor mondják el. Több tízezer pályázat átnyálazásáról van szó.

A nagy átvizsgálásról a kormány döntött.

Mint arról a héten beszámoltunk, nagy változások vannak az EU-s pénzek elosztása körül. A pénzosztás felügyeletét a fejlesztési minisztériumtól átvette a Miniszterelnökség, a fő irányító Lázár János lett. Az is kiderült, hogy mindenféle szabálytalanságok miatt Brüsszel befagyasztotta a magyarországi támogatások kifizetését.

A mostani vizsgálat azonban nem a brüsszeli igényekkel van összefüggésben. Csepreghy Nándor azt mondta, hogy a döntés hátterében a magyar Alaptörvény alábbi rendelkezése áll: „A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

Utoljára idén tavasszal volt kisebb botrány abból, hogy 74 NFÜ-s pályázat győzteséről merült fel, hogy offshore cégek lehettek. Az akkor hírbe hozott 74 cég listája itt látható.

Nagy kérdés, hogy mihez kezdenek majd listával, különösen az új alkotmány hatályba lépése (2011 húsvét) előtt megkötöttekkel. Csepreghy erről csak annyit mondott, hogy a cél a kedvezményezettek tulajdonosi hátterének teljes transzparenciája.

A vizsgálat mindenesetre nem sokkal a választások előtt fejeződik be, tehát a kampány egyik témája lehet, hogy mikor milyen cég mekkorát nyert.

A kormány arról is döntött, hogy szeptembertől minden EU-s pénzre pályázónak tételesen nyilatkoznia kell, hogy nem offshore cég nevében pályázik. Ilyesmit eddig is alá kellett írni, de most jogi szempontból szigorúbb lesz a nyilatkozat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt