Kamu a Pécsen felgyújtott 18 éves története

2013 augusztus 16., péntek 8:40

Nem igaz. Nem tudom, ki generálja ezt a hírt, de nem igaz. Valamit tenni fogunk, hogy megállítsuk a terjedését.

Molnár Katalin őrnagy, a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivőjénél többször még senkitől nem hallottam többször egy mondaton belül azt, hogy "nem". Azzal az interneten exponenciálisan terjedő hírrel kerestem meg, miszerint

Szerda este cigányok összeverték a 18 éves szentesi Katona Tamást Pécsett, majd felgyújtották.

A hírt semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, újságban nem jelent meg, csak kommentekben és Facebook-posztokban terjed.

UPDATE 13:31: Cikkünk megjelenése után a rémhírt elsőként posztoló a Facebookon kommentálta saját posztját, eszerint "az eset nem egészen a leírtak szerint történt". Újra beszéltem Molnár Katalinnal, aki ezúttal határozottan kijelentette, hogy az elmúlt két napban nem történt gyilkosság Pécsen, és nem tudnak arról, hogy egy 18 éves fiú életét vesztette volna.

UPDATE 16:35: Valóban elhunyt csütörtökön egy szentesi fiatalember Pécsen. A valóságban 20 éves férfi Balatonszárszón szenvedett égési sérüléseket, onnan szállították Pécsre. A férfi felsőtestének 45-50 százaléka égett meg. Az ügyben siófoki rendőrkapitányság jár el, közigazgatási eljárás keretében. Vagyis bűncselekményre vonatkozó körülmény nem merült fel, az idegenkezűség kizárható. (Via)

Meg nem történt dolgok megtörténtét elég nehéz cáfolni. Pláne, hogy a rémhír szerint "a belügyminisztérium utasítására teljes hírzárlat van az ügyben". De azért vannak pontjai, amik gyanút ébreszthetnek.

Például az állítás, hogy az áldozatnak - aki állítólag 18 éves, szentesi, és Katona Tamás a neve - "vérre lett volna szüksége, de a frissen szervezett véradás már nem járt eredménnyel, reggelre belehalt a sérüléseibe". Ez elég valószínűtlen, például azért, mert az Országos Vérellátó Szolgálat nyilvános adatbázisa szerint egyáltalán nincs vérhiány az országban. Amin az a tény sem változtat, hogy a hosszú hétvégére ünnepi véradásokat szerveztek Pécsen.

Próbáltam utánajárni, hogy egyáltalán végzett-e idén Katona Tamás Szentes legendás gimnáziumában, a Horváth Mihályban, de a weboldalon sajnos csak 2010-ig van meg a végzettek névsora. Az iskola igazgatóját nem sikerült elérnem.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt