Egyiptomban vért hozott a harag napja

  • Szerdán legalább 638 Murszi-párti tüntetőt öltek meg.
  • Péntekre újabb vérfürdőt vártak, merthogy tüntetést rendeztek a szerdai vérontás ellen.
  • A mészárlás nem is maradt el, most több mint 60 ember halt meg az utcákon.

Egyiptomban nem volt még ilyen rossz a helyzet Hoszni Mubarak 2011-es megbuktatása óta: az ország feletti hatalmat puccsal átvevő hadsereg már éles lőszerrel lő Mohamed Murszi elnök híveire. Mohamed el-Baradei alelnök ezzel nem is ért egyet, így benyújtotta a lemondását.

Fotó: Reuters / Louafi Larbi

Szerda éjjel kijárási tilalom volt Kairóban, ezalatt nem voltak összecsapások, Murszi híveinek táborait pedig reggelre felgyújtották.

Patakvér

Kairóban pénteken is utcára vonultak Murszi hívei, hogy menettel tiltakozzanak az ideiglenes kormány szerdai vérontása miatt, és hogy visszakerüljön Murszi a kormány élére. Ezzel egy időben a hadsereget támogató csoportok ellentüntetést szerveztek, így tudni lehetett, hogy baj lesz.

Sokan támadták a koptokat, az egyiptomi keresztényeket is, mert őket a hadsereg támogatóinak tekintik. és 25 kopt templomot, meg több üzletet és otthont megtámadtak szerdán és csütörtökön.

Police men and residents throw stones in front of Azbkya police station during clashes with protesters who support ousted Egyptian President Mohamed Mursi at Ramses Square in Cairo

A rendőrök és a katonák felhatalmazást kaptak, hogy éles lőszert használjanak, és már délután 17 halott volt, kora estére 50 ember esett el, késő estére pedig az egyiptomi biztonsági erők közölték, hogy a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban 60 ember halt meg, ebből 52 civil és 8 rendőr.

De nemcsak Kairóban, hanem szerte az országban vannak áldozatok.

Fotó: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Szemtanúk szerint civil ruhás férfiak gépfegyverrel lövöldöztek a Tahrír tértől nem messze, Kairó azon részén, ahol vagyonosabb egyiptomiak és külföldiek laknak. Többen leugrottak egy hídról a golyók elől. Egyenruhás rendőrök sehol sem voltak.

A Guardian tudósítója egy téren több tucat holttestet látott, ahol önkéntesek rögtönzött hadikórházat alakítottak ki.

Megegyeztek: meg kell egyezni

Barack Obama amerikai elnök közölte, hogy ha a biztonsági erők nem hagynak fel az öldökléssel, csökkentheti az országnak juttatott segélyeket, de a puccs szót nem említette a republikánus John McCainnel ellentétben, aki szerint azonnal le kéne állítani a segélyeket.

Fotó: Reuters / Steve Crisp

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az egyiptomi ideiglenes kormányt nevezte a vérontás fő felelősének. Catherine Ashton sokkolónak nevezte a halálos áldozatok és sebesültek számáról szóló híreket. Ashton felkérte a tagállamokat, hogy egyeztessenek arról, hogy az EU milyen lépésekkel válaszolhat az eseményekre, így hétfőn Brüsszelben összeül a 28 tagállam nagyköveteinek tanácsa.

Külön konzultációkat tartott Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Enrico Letta olasz miniszterelnök és a tervezik David Cameron brit kormányfő bevonását is. A francia külügyminiszter szerint egyetértettek abban, hogy a jövő héten rendkívüli uniós külügyminiszteri ülést kell tartani.

Becsődölt a turizmus

A magyar Külügyminisztérium a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumokba szervezett és közvetlen utazások kivételével nem javasolja az utazást Egyiptomba, amit az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolta.

Fotó: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Egy nagy utazási iroda, a Best Reisen éppen ma jelentette be, hogy csődbe ment, főleg az egyiptomi és tunéziai belpolitikai káosz miatt, mivel ezek voltak a fő utaztatási célpontjai.

(BBC, Guardian, MTI)