Szívatják a Snowdennel interjúzó újságíró barátját

Terrorizmus
2013 augusztus 18., 17:59

A történelmi Snowden-interjút készítő Glenn Greenward társa, David Miranda Berlinből Rio de Janeiróba ment haza Londonon keresztül, amikor a Heathrow reptéren a biztonságiak feltartották, és 9 órán át faggatták a terrorizmusellenes törvény 7. jegyzéke szerint.

Azért ennyi ideig, mert legfeljebb eddig tarthatják ott, ha nem tartóztatják le. A statisztikák szerint viszont a 7. jegyzék szerinti, azaz a repülő- és vonatállomásokon folytatott kihallgatások több mint 97 százaléka egy óráig sem tart, és csak minden 2000. embert tartják ott hat óránál tovább.

Mirandát elengedték, de lefoglalták a mobilját, a laptopját, a kameráját, a memóriakártyáit, a dvd-it és a játékkonzolját.

Berlinben Miranda találkozott Laura Poitras amerikai filmessel, aki dolgozott Greenwarddal a Snowden-anyagokon. Június 5. óta Greenward egy rakás leleplező cikket írt az NSA (és a brit NSA, a GCHQ) törvényellenes megfigyeléseiről, és a mostani akciót a sajtószabadság elleni fenyegetésnek tartja.

A Guardian magyarázatot vár a brit hatóságoktól arra, hogy mi szükség volt erre. A Scotland Yard és a belügyminisztérium nem reagált.

(The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.