A CIA hatvan év után elismerte, hogy ők szervezték meg az iráni puccsot!

külföld
2013 augusztus 19., 07:12

Ma van Irán első, demokratikusan megválasztott kormányfője, Mohamed Moszadeg megpuccsolásának hatvanadik évfordulója. Évtizedek óta tudjuk, hogy a puccsot a CIA szervezte, de ezt hivatalosan eddig nem ismerték el. Most viszont lejárt az iratok titkossága, és ma nyilvánosságra hozták.

A dokumentum bizonyos részletei 1981 óta ismertek, de most nyilvánosságra hozták a harmadik szakaszát, ami a "Fedett akció" címet viseli, és részletesen leírja a puccsot. Illetve csak egy, de nagyon is lényegi részét, amiben kerek-perec leírják, hogy

a Moszadeket megdöntő katonai puccsot a CIA irányította.

Az akciót azzal indokolták, hogy Iránban nagy volt a veszélye egy szovjet támadásnak.

A National Security Archive oldalán nyilvánosságra hozott jelentésben részletes tervek, térképek is vannak.

Via Foreign Policy

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.