Strasbourgi bíróság: Embertelen a tényleges életfogytiglan

2013 augusztus 21., szerda 10:03

Arthur Hutchinson 1983-ban betört egy jómódú család házába, és halálra késelt egy házaspárt meg a fiukat a lányuk esküvőjén, és többször is megerőszakolta az egyik tizenéves vendéget. Ezért a most 73 éves férfi majdnem harminc éve tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és azt mondták, hogy rács mögött fog meghalni.

Az ítéletet megtámadta a strasbourgi emberi jogi bíróságon, ami a múlt hónapban azt mondta, hogy „embertelen és megalázó” a fogvatartottaknak a börtönben meghalni, és 25 évben maximalizálnák a büntetést. A brit igazsáügy miniszter emiatt azt mondta, hogy már többször kifejtette, mennyire nem ért egyet a strasbourgi bíróság gyakorlatával.

Hutchinson ügy most visszakerül Strasbourgba, ahol azt várja, hogy mondják ki, hogy a további fogvatartásával megsértik az emberi jogait. Ő az első brit, aki így megtámadja a tényleges életfogytiglani büntetését.

Viszont akárhogy is döntenek Strasbourgban, a britek csak akkor engednék el, ha megváltoztatnák az erről szóló törvényt.

A brit börtönrendszerben most 49 fogoly tölti a tényleges életfogytiglani börtönbüntetését.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a büntetőjog egyik legsúlyosabb büntetése, Magyarországon a legsúlyosabb. Az ítélet itt kizárja, hogy bizonyos idő után szóba kerüljön a feltételes szabadlábra helyezés.

(Daily Mail)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt