Strasbourgi bíróság: Embertelen a tényleges életfogytiglan

bűnügy
2013 augusztus 21., 10:03

Arthur Hutchinson 1983-ban betört egy jómódú család házába, és halálra késelt egy házaspárt meg a fiukat a lányuk esküvőjén, és többször is megerőszakolta az egyik tizenéves vendéget. Ezért a most 73 éves férfi majdnem harminc éve tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és azt mondták, hogy rács mögött fog meghalni.

Az ítéletet megtámadta a strasbourgi emberi jogi bíróságon, ami a múlt hónapban azt mondta, hogy „embertelen és megalázó” a fogvatartottaknak a börtönben meghalni, és 25 évben maximalizálnák a büntetést. A brit igazsáügy miniszter emiatt azt mondta, hogy már többször kifejtette, mennyire nem ért egyet a strasbourgi bíróság gyakorlatával.

Hutchinson ügy most visszakerül Strasbourgba, ahol azt várja, hogy mondják ki, hogy a további fogvatartásával megsértik az emberi jogait. Ő az első brit, aki így megtámadja a tényleges életfogytiglani büntetését.

Viszont akárhogy is döntenek Strasbourgban, a britek csak akkor engednék el, ha megváltoztatnák az erről szóló törvényt.

A brit börtönrendszerben most 49 fogoly tölti a tényleges életfogytiglani börtönbüntetését.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a büntetőjog egyik legsúlyosabb büntetése, Magyarországon a legsúlyosabb. Az ítélet itt kizárja, hogy bizonyos idő után szóba kerüljön a feltételes szabadlábra helyezés.

(Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.