A franciák megbombáznák Szíriát

háború
2013 augusztus 22., 09:42
  • Ha tényleg bevetettek vegyi fegyver, akkor azt nem lehet válasz nélkül hagyni.
  • Kizárt, hogy szárazföldi csapatokat vessünk be.

A francia külügyminiszternek ebből a két állításából vontam le a bátor következtetést, hogy akkor légicsapások jöhetnek. Laruent Fabius szerint akkor is lépni kell, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem megy át a megtorlásról szóló javaslat.

A szír ellenzék szerint szerdán a kormányerők vegyi fegyvert vetettek be Damaszkusz egy külső negyedében. Az ellenzék szerint 1300-an meghaltak. Videókat tettek közzé mérgesgáztól fulladozó gyerekekről. A világ kormányai nem látják még bizonyítottnak a vegyi támadást, de elég valószínűnek hiszik.

Ha a franciák lépnek, az hasonló helyzetet hozhat mint a líbiai volt. Akkor is francia kezdeményezésre, de amerikai és brit részvétellel kezdték el a Kadhafi-kormány csapatait bombázni a NATO, és több Öböl-menti arab ország támogatásával. Szárazföldi csapatok akkor sem kellettek, a harc földi részét a helyi felkelőkre bízták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.