Lemondhat a tapizós polgármester

külföld
2013 augusztus 22., 09:10
photo_camera REUTERS/Mike Blake

Bob Filner menekülőre fogta. San Diego polgármestere, akit immár 18 nő vádol zaklatással, szerdán megállapodott valamiben városa jogi képviselőjével. Hogy miben, azt a felek péntekig titokban akarják tartani - aznap szavaz majd róla a városi közgyűlés.

Filner minden bizonnyal felajánlja lemondását, cserébe mentességet kérhet a büntetőeljárások alól, vagy legalább a vádak enyhítését a már megindított ügyekben - egy volt alkalmazottja már beperelte.

A megegyezés azért fontos, mert adott esetben a Filnerre kiszabott pénzbüntetést alkalmazója, vagyis San Diego városa állhatná. Például Irene McCormack Jackson, Filner volt kommunikációs igazgatója esetén, aki a város alkalmazottjaként volt kénytelen elszenvedni a zaklatást. A tárgyalásoknak így az egyik leglényegibb pontja a város által fizetendő kártérítés összegének korlátozása.

Filner 18 vádlója szerint szívesen tapizta és csókolgatta a környezetében levő nőket, akiknek egyértelmű utalásokat is tett. Ez a polgármester szerint amúgy még nem minősülne szexuális zaklatásnak.

Filner, aki két évtizednyi törvényhozói munka után tavaly lett San Diego polgármestere, évtizedek óta az első baloldali progresszív polgármester a történelmileg inkább republikánus városban. Ennek ellenére már a Demokrata Párt központja is jelezte, hogy szinte bármilyen kezdeményezést hajlandó támogatni Filner elmozdítására. Egy ilyen a hétvégén el is indult, aláírásokat kezdtek gyűjteni a visszahívására. Ez azonban még akkor is hónapokig tartana, ha gyorsan összegyűlnének az aláírások. Filner önkéntes lemondása minden szempontból a leggyorsabb megoldás volna. Pénteken eldőlhet a sorsa.

Via The Atlantic Wire, CNN

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.