Manning kegyelmet kér Obamától

A Wikileaksnek szivárogtató tizedest szerdán 35 év börtönre ítélték, leghamarabb nyolc év után szabadulhatna.

Most jött el az ideje, hogy véget vessünk Brad szenvedésének!

Ügyvédje, David Coombs ezekkel a szavakkal kommentálta az ítéletet. Szerinte Barack Obamának inkább védenie kéne a Manninghez hasonló szivárogtatókat, mintsem büntetni őket. Manning rajongói, akik az ítélethirdetésig "Igazság" feliratú pólót viseltek, az ítélethirdetés után "Obama elnök: kegyelmezz Bradley Manningnek" feliratú pólóra cserélték öltözetüket.

Bradley Manning volt az, aki az amerikai hadsereg hírszerzőjeként hozzáfért a titkos diplomáciai táviratokhoz, amiket átadott a Wikileaksnek. A Wikileaks idővel szabadon hozzáférhetővé tette ezeket. Az amerikai kormány hivatalosan sosem ismerte el az iratok valódiságát. Azok kiszivárgása javarészt csak kellemetlenségeket okozhatott - a diplomaták titkos üzeneteikben elég szabadon fogalmaztak fogadó országaik hivatalosságairól -, de voltak köztük olyanok is, amelyek alapján akár az amerikaiak informátorai is leleplezhetők.

Manning emellett több visszaélésről is bizonyítékkal szolgált, például tőle vannak azok a felvételek egy Apache helikopter pilótafülkéjéből, melyek egy fotós meggyilkolását mutatják. A fotós optikáját rakétavetőnek nézték Bagdadban.

Via Newsday