Zavart okoz az angolszász sajtóban Manning nemváltó bejelentése

külföld
2013 augusztus 22., 17:38

A 35 évnyi börtönre ítélt Bradley Manning délelőtt jelentette be, hogy ő mostantól Chelsea Manning, és nőként szeretne a továbbiakban élni. Magyar nyelvben szerencsére viszonylag könnyű megoldani a váltást, hiszen nincsenek nemei a személyes névmásoknak, az angol nyelvű lapoknak azonban okozott egy kis gondot, hogy akkor mostantól he vagy she névmással utaljanak-e Manningre.

A Slate publisztikában szedte össze a mai nap leglátványosabb botladozásait, például hogy a New York Times előbb

Manning Says Is Female and Wants to Live as a Woman

címmel, majd némi javítás után a

Manning Says He Is Female and Wants to Lives as a Woman

felütéssel közölte a hírt. Végül pedig azt írják, hogy akármit is gondoljunk Manning szerepéről, a kémkedésről és az ítéletről, a nemi identitását nem nagyon van jogunk kétségbe vonni, ezért ezentúl járnia kell neki a she névmásnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.