A brit kormány szivárogtathatott Snowden nevében

külföld
2013 augusztus 23., 16:50

Az Independent nemrég jött ki az első olyan cikkel, amit az Edward Snowdentől kapott anyagokból írtak. A cikk arról szól, hogy a GCHQ-nak, az NSA brit megfelelőjének van egy központja a Közel-Keleten, ahonnan az egész térséget lehallgatha. Megcsapolják az óceán fenekén végigvezetett optikai szálas kábeleket.

Az Independent akkor azt írta, hogy ezzel a sztorival a Guardian azért nem jöhetett ki, mert megígérték a brit kormánynak, hogy semmilyen olyan anyagot nem publikálnak, ami árthat a nemzetbiztonságnak. Ráadásul pont akkor ígérték meg, amikor a szerkesztőség pincéjében eléggettek pár merevlemezt.

Na, a cikkeket jegyző Glenn Greenwald és Edward Snowden ma reagáltak az anyagra. Snowden közölte, hogy egyáltalán nem működött együtt az Independenttel, és nem adott nekik semmilyen anyagot, amiből dolgozhattak volna. Nagyon úgy néz ki, hogy a brit kormány szivárogtatott a lapnak.

Snowden szerint azért, hogy úgy tűnjön, az ő szivárogtatásai potenciálisan veszélyesek és ártanak a nemzetbiztonságnak. Ráadásul Greenwald szerint nincs is olyan megállapodás, amiről az Independent írt. Greenwaldra nem most először gyakorol nyomást a brit kormány. Korábban a barátját kilenc óráig tartották fel a londoni repülőtéren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.