Kész a világ legpontosabb órája

Pontosan annyira precíz, hogy nem tudták megmérni, mennyire, amíg nem csináltak még egyet. Amerikai tudósok publikáltak a Science-be arról, hogy az új óra egytrillió egységenként kettőt téved, vagyis százszor pontosabb az eddigi legpontosabb atomóránál, és tízmilliárdszor egy kvarcóránál.

10 000 atom egy lézerrácsban

Az előző generációs atomórákat még céziumból csinálták, ezt viszont itterbiumból készítették, de használnak még stronciumot és higanyt is. Az új legpontosabb optikai rácsos óra (aluminum quantum logic ion clock) úgy működik, hogy egy lézerrácsba 10 ezer itterbium atomot zárnak, és egy másik lézer ezeket gerjeszti.

atom

Mindezt magasabb frekvencián, így a régi céziumos atomóráknál gyorsabban tikkel, vagyis pontosabban lehet vele mérni. 10 ezer atomra azért van szükség, mert ha ezek eredményeit átlagolják, pontosabb lesz az eredmény.

Ezután is próbálnak még pontosabb eredményt elérni, például a lézerrács hőmérsékletén állítva, ami befolyásolhatja az atomok gerjedését.

E=mc²

A hiperpontos óra nemcsak az idő mérése jó, hasznos lehet navigációban, mágneses mezőknél és hőmérsékletmérésnél is. Az atomórák egyébként általában túl nagyok ahhoz, hogy szállítsák, így nem is mindig használják őket.

albert einstein

Einstein relativitáselméletét (ami szerint nagyobb gravitációs vonzásban lassul az idő) eddig pokolian nehéz volt kísérletileg bizonyítani, de egy ilyen órával talán könnyebb lehet az idő lassulását mérni. 2011-ben a NASA egyik műholdja a Föld körül tudta mérni a tér-idő görbülését, az új atomórával viszont már a Földön is lehet mérni a hatását. (Popsci)