Leállította a rendőrség az Erzsébet téri emberhúségetést

ÁLLAT
2013 augusztus 23., 18:47
comments 1

A mai nap, augusztus 23. a rabszolga-kereskedelem és annak eltörléséről való megemlékezés világnapja. Ezen alkalomból a 269 Life Hungary aktivistáinak bőrébe a 269-es számot égették volna. Mindenkit vártak egy nyilvános humán billogozásra, aki szeretné kifejezni szolidaritását azon élőlények iránt, akik rabságban élnek, név nélkül, csupán egy számmal nyilvántartva, nap mint nap szörnyű kínok között.

Nem ígérhetek vért, csak könnyeket

Az Erzsébet térre tervezett sütögetést a rendőrség nagy erőkkel akadályozta meg (Angliában, Amerikában és Izraelben is zavartalanul zajlott le humán billogozás). Ugyan az öncsonkítást a törvény nem tiltja (kivéve, ha valaki a hadseregben szolgál), de mivel itt egymást égették volna meg az aktivisták, a hatóság súlyos testi sértésre és közfelháborodás keltésre hivatkozva betiltotta billogozást. Helyette láthattunk sok láncra vert aktivistát, zokogó állatbarát közönséget és egy láthatatlan filmet az emberi kegyetlenségről.

Mi az a 269life?

Izraelből indult radikális állatvédő mozgalom. A 269 egy borjú neve, aki egy izraeli tejüzemben született. Élete hamarosan véget ér. "Testünkbe égetve a számát, szolidaritásunkat fejezzük ki az állatholokauszt áldozataival világszerte, emlékezve arra, amit soha nem lehet elfelejteni" – írják a 269 aktivistái.

Itt nézheti meg az izraeli 269 humán billogozását:

De egyáltalán billogozzák-e még a szarvasmarhákat Magyarországon?

Rudolf István, a Bojárdi Zrt. állattenyésztéssel foglalkozó vezetője szerint sehol nem billogozzák már a marhákat. A legelterjedtebb jelölő a krotália, a marhák fülébe lőtt fülbevaló. De számos más, a billognál sokkal praktikusabb, sem az állat bőrét, sem a húsát nem károsító jelölési mód terjedt el. Ilyen például a fagyasztás. Mínusz 200 fokos nitrogénnel depigmentálják az állat szőrét, amitől a fagyasztott területen később már csak fehér szőr nő. De szokták tetoválni is az állatokat, és van, ahol nyakörvet raknak rájuk, esetleg mikrocsippel látják el a őket. Ezzel egybe vág Joseph Keating nyilatkozata is: a National Farmers Union, vagyis a brit parasztszövetség tanácsadója azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy soha életében nem látott billogozást, kizárólag régi westernfilmekben.

Pataki Balázs, a Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének ügyvezetője kiállt a lipicai lovak hagyományos billogozása mellett. A krotália (fülbevaló) szerinte a lovaknál nem jó megoldás. Egyrészt nagyon érzékeny a fülük, és a kantározással is gondok lehetnek fülbelövés után. Szerinte egyébként soha nem a billogozás, vagy a fül átszúrása, esetleg a csipezés a stresszes az állat számára, sokkal inkább a lefogás jelenthet gondot. Ahhoz kell a szakértelem. A fülbelövés is lehet legalább akkora trauma az állat számára, mint az égetés, ha rosszul fogják le az állatot, mondta Pataki. Maga az égetés szinte teljesen fájdalommentes az állanak. Egy pillanat, felszáll a füst, és már el is felejtette a ló, hogy mi történt vele. Az ügyvezető szerint, aki persze nem ló, hanem ember, leginkább egy oltáshoz lehet hasonlítani az érzést.

Nem lehet összevetni az emberi bőr megégetését az állatok billogozásával, mondta Pataki a 269 állatvédők akciójáról. "Ez olyan, mintha egy hártyapapír meggyújtását vetnénk össze a legvastagabb karton megégetésével." Egy szarvasmarha bőre akár egy centiméter vastag is lehet. A lóé sok milliméter, és mindkettő bőrfelületét vastag, erős sörte borítja. Az ember bőre az állatokétól eltérő struktúrájú, és nem túlzottan ellenálló pihék borítják.

Hogy mennyire fájt volna a billogozás az aktivistáknak?

Attól függ, hogy milyen mélyen, mennyi ideig, és mennyire forró vassal égetik a karjukba a 269-es számot. Bőrünk három összefüggő rétegből : a felhámból (epidermisz), az irhából (dermisz) és a bőr alatti kötőszövetből (subcutis) áll. Akit megbillogoznak, valószínűleg másodfokú, durvább esetben harmadfokú égési sérüléseket szenved. Érdekes módon a harmadfokú sérülés sokkal kevésbé fájdalmas, mint az másodfokú.

A másodfokú égések mély formája a dermisz mindkét rétegét érinti. A sebfelszín általában fehér és hólyagos. Ha a hólyagok megrepednek, a belőlük kiáramló vérplazma – ami befertőződhet, begennyesedhet – nedvessé teszi az égett területet. A fájdalom igen erős. A harmadfokú égés az epidermisz és a dermisz teljes károsítása mellett a bőr alatti kötőszövetet is eléri. A felszín piszkosszürke, vagy nagyon halvány, szenes, pergamenszerű; a képet a szövetelhalás uralja. A seb fájdalmatlan, mert a terület idegvégződései elhaltak.

Divat és az összetartozás jele is

Nem csak aktivisták vállalják önként a billogozást: van, aki csak divatból égetteti ki magát. Az emberek billogozása (angolul human branding) elterjedt az utcai bandák tagjai között, a börtönökben, de nyomai fellelhetők az amerikai egyetemi elitklubokban és a szado-mazo kultúrában is, ahol az alárendelt fél odaadása jeléül beleegyezik abba, hogy a domináns partner megbillogozza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.