Megakadályozták a közvilágítás kikapcsolását Esztergomban

(fotó: Kökényesi Gábor)

A város polgármestere helyi lakosok segítségével hétfő reggel megakadályozta, hogy kikapcsolják a közvilágítást a 11-es út egy szakaszán. A városon átvezető úton a lámpákból emelőkosaras járművekkel vették volna ki az izzókat, de a helyiek elállták a járművek útját.

Végül rendőrök jelentek meg a helyszínen, akik felvették az akcióban részt vevők adatait. Közben az emelőkosaras autók elhajtottak.

Tétényi szerint a felszámolás alatt álló közvilágítási szolgáltató, a TIVI Kft. felszámolóbiztosa azért akarja kikapcsoltatni a városban a lámpákat, mert az önkormányzat egy letéti számlára helyezte el a világítás féléves díját, mivel hosszú ideje elszámolási vitában áll a kft.-vel.

Az elmúlt napokban a felszámolóbiztos többször ígérte a kikapcsolás megkezdését, ahhoz az izzókat és a biztosítékokat kell kiszerelni.

A polgármester kérte a lakókat, hogy a kikapcsolást végzők megjelenéséről azonnal küldjenek értesítést a polgárőrségnek, mert véleménye szerint a közvilágítás szüneteltetésének sem jogi, sem erkölcsi alapja nincs.

(fotó: Kökényesi Gábor)

Drága Bálint, a TIVI Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy most szüneteltetik a kikapcsolást és megvárják a jogászok állásfoglalását arról, hogy joga van-e a polgármesternek és bármelyik lakosnak a munkájukat végző embereket gépkocsival körbevenni, mozgásukat akadályozni.

Tétényi Éva elmondta, a szerződés szerint a szolgáltató köteles lenne tételes számlát benyújtani, amelyen részletezni kellene az áram díját és a lámpatestekért fizetendő beruházási díjat. A társaság ennek nem tesz eleget, a tízmillió forintot meghaladó összegre "Közvilágítás - 1 db" megnevezéssel nyújtottak be számlát.

A polgármester tájékoztatása szerint egy követeléskezelő cég megvásárolta a TIVI Kft. adósságait és egy elsőfokú bírói ítélet szerint a felszámolónak az Esztergom által kifizetett közvilágítási díjakat át kell adni a követeléskezelőnek.

Tétényi szerint az önkormányzat jóhiszeműségét bizonyította, hogy egy féléves szolgáltatási alapdíjat letétbe helyezett. A felszámoló és a követeléskezelő cég bíróságra tartozó vitája miatt szerinte jogszerűtlen lenne megkezdeni a világítás kikapcsolását, ezért a kötelező önkormányzati feladat ellátásához birtokvédelmi eljárást kért a kormányhivataltól.

A TIVI Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatásra. A jogviszonyt Meggyes Tamás fideszes polgármester 2008-ban megpróbálta felmondani, de az ügyben eljáró választott bíróság elutasította az önkormányzat keresetét.

A polgármesteri hivatal korábbi tájékoztatása szerint a társaság koncessziós közvilágítási szerződésében 232 millió forintos beruházási érték szerepel. Az önkormányzat szerint a futamidő végéig 1,5 milliárd forintot kell kifizetni, a TIVI Kft. viszont 2,3 milliárddal számol.
Schuszter Zsófia felszámolóbiztos csütörtökön jelentette be, hogy a korábbi közvilágítási cég felszámolója pénteken megkezdi a közvilágítás kikapcsolását, mert a város az idén még egy forintot sem fizetett a szolgáltatásért, és a társaság nem látja az önkormányzat fizetési szándékát. (via MTI)