Hullanak a palackorrú delfinek, mint a legyek

Az elmúlt 25 év legdurvább tömeges delfinpusztulását tapasztalták a tudósok az amerikai keleti partvidék középső régiójában. Július óta már 357 delfin tetemét mosta partra a víz New York és Észak-Karolina között. 2007-2012 között évi átlag 36 delfintetemet találtak ugyanezeken a parokon.

A kutatók azt gyanítják, hogy a tömeges pusztulást vírus okozhatja, talán ugyanaz, ami a brutális 1987-88-as, 740-nél is több delfin pusztulását okozó járványt is.

Ez a cet-morbilivírus lehet, amit a 33 tesztelt delfintetemből 32-ben mutattak ki. A kutatók aggályai szerint ha valóban a morbilivírus felelős a delfinpusztulásért, akkor a mostani járvány még a 87-88-asnál is pusztítóbb lehet. Egyben az is valószínű, hogy a járvány terjedési területének határa délre tolódott.

A vírus az emberekre veszélytelen, bár közeli rokona a hímlővírusnak. Arra még nincs bizonyíték, hogy delfinről más fajokra is átterjedt volna.

Via Washington Post

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.