Péntek László 40 év után szabadulhat

jog
2013 augusztus 28., 08:40
  • Péntek Lászlót áprilisban első fokon tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték.
  • Nemrég megvált az ügyvédjétől, állítólag azért, mert elégedetlen volt vele.
  • A bíróság a másodfokú tárgyalás első napján ítéletet hozott.
  • Enyhítették az ítéletet, bár életfogytiglani fegyházbüntetést kapott, 40 év után vizsgálhatják a szabadlábra helyezését.

Bándy Kata, a pécsi rendőrségi pszichológus tavaly július 7-én, éjjel tűnt el, miután egy születésnapi buliban volt, és egyedül indult haza. A családja a Facebookon kezdte el keresni, és több tízezren osztották meg a róla szóló híreket. A nő holttestét néhány nappal később találták meg nem messze az otthonától, egy bokorban. A gyilkossággal Péntek Lászlót gyanúsították, Kelebián fogták el július 15-én.

photo_camera MTI Fotó: Sóki Tamás

Az eset nagy indulatokat kavart (Orbán Viktor: Az egész ország a szülők mögött áll), sokan a halálbüntetés visszaállítása mellett szólaltak fel, mert a fiatal, csinos fehér nőt egy olyan drogfogyasztó cigány férfi erőszakolta és fojtotta meg, akinek az eset alatt éppen börtönben kellett volna lennie.

A férfi büntetőpere február 18-án kezdődött a Pécsi Törvényszéken. Az ügyben több mint ötven tanú volt, például igazságügyi orvosszakértő és genetikus szakértő, de még kiskorúakat is meghallgattak. Bándy Kata körménél Péntek László DNS-e mellett egy ismeretlen emberét is megtalálták, de az akár egy kézfogással is odakerülhetett, így nem volt jelentősége.

Péntek László a kilenc vallomásában mindig mást hazudott, végül az utolsó kettőben azt állította, hogy ismerte Bándyt, sőt, viszonya is volt vele. Ezt csak azért találta ki, hogy elkerülje az aljas indokból elkövetett emberölés vádját. Azt is állította, hogy az áldozatot hirtelen felindulásból fojtogatta, de nem tudta, hogy megölte. Végül beismerte az emberölést, de azt nem, hogy brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna. Az utolsó szó jogán elmondta: nem tudja a gondolatait tisztázni, nagyon sajnálja a történteket, nehéz gyerekkora volt, bocsánatot kér mindenkitől, aki ismerte Bándyt.

A legsúlyosabb büntetés

A bíróság végül áprilisban Pénteket aljas indokból elkövetett gyilkosságért és kifosztásért a Magyarországon létező legsúlyosabb büntetésre, tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, vagyis évtizedek múlva sem vizsgálhatják meg a feltételes szabadon engedését. Ezen kívül 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és meg kell térítenie 12,5 millió forint bűnügyi költséget, illetve 28 960 forintos vagyonelkobzást is kapott.

photo_camera MTI Fotó: Sóki Tamás

A bíróság a bűnösséget az alábbiakra alapozta:

  • Péntek László részbeni beismerő vallomása,
  • hazugságvizsgálat,
  • az áldozat körménél talált DNS-minták,
  • szakértők vallomásai,
  • tanúk vallomásai,
  • köztéri, benzinkúti kamerák felvételei.

Egyszer talán szabadulhat

Péntek László akkori ügyvédje enyhítésért fellebbezett, akit azóta a Zsanett-ügyből ismert Tuza Péter és társa védett (ők védték a Cozma-gyilkosság ügyében Raffael Sándort is). Péntek védői a másodfokú tárgyaláson a strasbourgi bíróság álláspontjára, vagyis arra hivatkozva, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés embertelen és megalázó, azt kérték a bíróságtól, életfogytiglanra ítéljék Pénteket, aki legyen 25 év múlva feltételesen szabadlábra bocsátható.

A Pécsi Ítélőtábla ma délután a másodfokú tárgyalás első napján ítéletet hozott, és enyhítette az első fokú ítéletet, helybenhagyva a kifosztást és az emberölést. Az indoklásban elmondták, hogy az első fokon eljáró bíróság az ítélethozatalkor túlságosan a vádlottra hagyatkozott, és az ítéletben olyan stilisztikai megállapítások voltak, amik nem bizonyíthatók. Mivel Péntek hazudozott, „cinikus és kegyeletsértő” volt, így nem fogadták el teljes értékű enyhítő körülménynek azt, hogy beismerte a gyilkosságot.

Az enyhítés indoklása:

  • nem bizonyítható, hogy Péntek tudott arról, hogy a gyilkosság idején már be kellett volna vonulnia,
  • nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka, azaz Péntek nem biztosan azért ment Bándy után, hogy megölje.

A bíró szerint a közvélemény és az érzelmek nyomása nem érvényesülhet a büntetés kiszabásakor, márpedig első fokon a közvélemény nyomására túl súlyos büntetés született.

Bár Péntek László jogerősen életfogytiglant kapott, 40 év múlva vizsgálhatják a feltételes szabadlábra helyezését. Akkor 66 éves lesz.

(MTI, Velvet, Bama)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.