Budapesten Aszad mellett tüntetnek, de ez valószínűleg nem tartja vissza az amerikaiakat

háború
2013 augusztus 31., 12:18

Ahogy az sem, hogy az ENSZ megfigyelők által a vegyi támadás helyszínén begyűjtött minták elemzése még két hétig tart.

Valószínűleg Obamáék nem várják meg az eredményt.

A CBS riportja szerint Damaszkuszban arra készülnek a helyiek, hogy már szombat este támadnak amerikaiak. A lakóházak pincéjében óvóhelyeket alakítottak ki, és a lakosok igyekeznek betárazni ivóvízből és alapvető élelmiszerekből.

Ha jön az amerikai támadás, az valószínűleg nem csak a szíreknek rossz hír, az Aszad-rezsim ugyanis az Egyesült Államok környékbeli szövetségesein, Jordánián, Törökországon és Izraelen állhat bosszút.

Ma (szombaton) Putyin elnök, Aszad kevés szövetségesének egyike arra kérte Obama elnököt, hogy tartózkodjanak a katonai beavatkozástól, és azt mondta, hogy a jövő hétre tervezett G20 találkozó alkalmas lehet rá, hogy a legfejletebb országok megvitassák, hogy mit kezdjenek Szíriával.

Mondjuk nem valószínű, hogy az Egyesült Államok ezt kivárja. Hajnalban elhagyták az országot az ENSZ megfigyelői, és a vezető amerikai politikusok nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy be fognak avatkozni a 2011 óta tartó polgárháborúba.

A szíriai helyzetre semmilyen hatása sincs, de ma délután pár tucat ember tüntetett Bassár el-Aszad elnök mellett az Andrássy úton. A résztvevők az amerikai követség elé vonulnak. (A képeket köszönjük Róbertnek)

aszad2a1

aszad1a1

 

Minden fontos hír Szíriával kapcsolatban errefelé.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.