20 éve temették újra Horthy Miklóst

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédet mondott Kenderesen. A kormányzó újratemetését a veterán haditengerészek bátor kezdeményezésének, az akkori nagyon ellenséges politikai légkörben méltán emlékezetes tettnek tartja.

Fotó: Bugány János / MTI

„Az újratemetés történelmi elégtétel volt, de ezzel nem elégedhetünk meg. Húsz esztendő után is meg kell állapítanunk, hogy nem múlt el nyomtalanul a hipnotizáló, tudatmódosító hazugságokkal mérgező szocialista-kommunista négy évtized” – mondta Lezsák.

„A történelmi bűnözők is visszatértek a tett színhelyére, és próbálták eltávolítani akár levéltárakból, máshonnan, egy nemzet emlékezetéből azokat a tényeket, amelyeket nekünk kötelességünk újra föltárni” – mondta Lezsák.

„Legyen cél és feladat, hogy Kenderesen olyan Horthy-korszakot kutató tudományos történeti intézet jöjjön létre, amely képes egybegyűjteni a Horthy családhoz, a kormányzóhoz kötődő, a világban fellelhető dokumentációs anyagokat, levelezéseket, feljegyzéseket, tanulmányokat és könyveket, hogy az erre szakosodó fiatal történészeknek legyen lehetőségük megismeri a kormányzó nevével jelzett korszakot” – mondta Lezsák.

Horthy és felesége, illetve a fiuk, ifjabb Horthy Miklós hamvait Portugáliából hozták Magyarországra, és 1993. szeptember 4-én temették újra – ez nem idézet Lezsáktól. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.