Havi 400 ezerbe került volna az online államadósság-mérő az NGM szerint

A Nemzetgazdasági Minisztérium tökéletes levéllel válaszolta meg az Indexnek, hogy miért kellett eltávolítani azt az online alkalmazást, amivel követhető volt az államadósság alakulása. Nem, nem azért, mert a kormány képtelen volt érdemben csökkenteni az államadósságot, és nem néztek ki jól az eredmények. Hanem mert távozott, aki eddig frissítette az adatbázist, és csak havi szinten 400 ezer forintos ráfordítással lehetett volna pótolni ezt az űrt.

Azaz a minisztérium tényleg annak a sületlenségnek a sulykolásával próbálkozik, hogy a jelenleg nem dolgozik náluk senki, aki havonta egyszer képes lenne a KSH megfelelő adatait bevinni egy táblázatba, amiből aztán elkészül automatikusan az illusztráció a honlapra. Ezek azért elég erős állítások 2013-ban.

Részletek a minisztérium leveléből:

A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozói szerződést kötött a BORG-S 2007 Kft-vel 2011. 04.13-án nettó 700 000 forint értékben az „Államadósságnyomás-mérő” alkalmazás tervezésére, fejlesztésére, mely a karbantartási és frissítési, üzemeltetési költségeket nem tartalmazta.

A felület frissítését a minisztérium sajtó titkárságának dolgozó munkatársak látták el. A sajtó és kommunikációs főosztály megváltozott személyi állománya miatt ugyanakkor már nem maradt kapacitás a mérő folyamatos frissítésére. A minisztérium azért döntött így, hogy elkerülje egy új vállalkozási szerződés megkötését, vagy sajtóinformatikus munkatárs felvételét az adattartalom aktualizálása érdekében. Mindkét megoldás jelentős – havi szinten 400 000 forintos - többletkiadást okozott volna.

A döntésünkben az is szerepet játszott, hogy szerettük volna elkerülni az adatszolgáltatásban előforduló párhuzamosságokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelenleg is elérhető, részletes és hiteles adatokkal szolgál az érdeklődők számára az államadósság állásáról.