Izrael védelmére hivatkozva kampányol a katonai beavatkozás mellett a Fehér Ház

külföld
2013 szeptember 02., 14:31

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok kormánya elrendelhesse a légicsapásokat a szír kormány egységei ellen, szükséges a Kongresszus jóváhagyása is. Ezt pedig nem annyira könnyű megszerezni, a republikánus és a demokrata képviselők között is akadnak bőven, akik nem érzik elég meggyőzőnek azokat a bizonyítékokat, amiket Obama és Kerry eddig prezentált.

Hogy bebiztosítsák a szavazás végkimenetelét, a Politico információi szerint a Fehér Ház lobbistái azzal érvelnek, hogy Izrael védelmében van szükség a katonai beavatkozásra. Ugyanis ha az amerikaiak nem reagálnak semmit a szír kormány vegyifegyver-támadásaira, azzal csak Iránt és a Hezbollahot bátorítják fel.

Nem véletlen, hogy Obama beszédeiben többször is hangsúlyozta, hogy Jordánia, Törökország, Irak és Libanon mellett Izrael a térségben az a szövetségesük, aki miatt cselekedni kell, John Kerry külügyminiszter pedig reggeli tévés turnéja során mind az öt csatornán megemlítette Izrael védelmét, mint fontos feladatot. És el-Aszadot pedig Hitlerhez hasonlította.

A legfelső szinteken zajló lobbizásban Izrael emlegetése a szakértők szerint hatásos érvként működhet, hiszen az ország régi szövetségeséről van szó, a Kongresszus tagjai közül pedig sokan régóta Izrael támogatóinak számítanak.

Azonban az Izrael érdekeire való hivatkozás könnyen visszafelé sülhet el, egy esetleges katonai támadás után ugyanis megnőne az esélye Izrael elleni támadásoknak is. Nem véletlen, hogy a szíriai rezsimmel szemben mindig kritikus Izrael-barát lobbisták meglehetősen csendben voltak az elmúlt napokban a Politico tudomása szerint, és Netanyahu miniszterelnök is azt kérte kormánytagjaitól, hogy ne beszéljenek az esetleges amerikai beavatkozásról.

A hozzáállásukra az jellemző, ami most nagyon sok mindenkire Washingtonban: nem állást foglalni, és kivárni, hogy nélkülük elég szavazatot tud-e gyűjteni Obama stábja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.