8 nap helyett 1 év után továbbították a keresetét

jog
2013 szeptember 03., 12:12

„Jelentős késedelemmel továbbította a panaszos keresetét a bírósághoz a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), így sérült az ügyfél tisztességes eljáráshoz való joga” – állapította meg (pdf) Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman szerint az eljárás veszélyeztette a jogbiztonságot, és a hivatal ne csak kiküszöbölje a hibát, hanem írásban kérjen elnézést a panaszostól, és ha volt anyagi kára, azt térítse meg.

Így nem lett modern a kertje

A panaszos korszerűsíteni akarta a kertészetét, ehhez támogatást kért az MVH első fokon eljáró hatóságától. A kérelmet elutasították, mire a panaszos az első fokú határozat bírósági felülvizsgálatát kérte.

Ezt a keresetét viszont az MVH a jogszabályban előírt nyolc nap helyett csak majdnem egy évvel később továbbította.

Adminisztrációs hibára hivatkoztak, és azt állították, hogy az eljárás indokolatlan elhúzása nem volt szándékos, abban szerepet játszott az is, hogy a közigazgatási perekkel kapcsolatos eljárási illetékességi szabályok változása miatt az egész országban további jogi képviselőket kellett bevonni ahhoz, hogy az MVH a saját jogi képviseletét elláthassa.

A megismételt első fokú eljárás után meghozott határozat sem felelt meg a bíróság ítéletében megfogalmazott és törvényes követelményeknek, az indokolási kötelezettség előírásának, így ismételt eljárásra volt szükség.

Végül a panaszos lemondott a támogatásról.

Az ombudsman felkérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy intézkedjen, az MVH a jövőben minden hatáskörébe tartozó ügyben az alkotmányos elveknek megfelelően, az eljárási alapelveket és a hatályos jogszabályokat maradéktalanul betartva járjon el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.